___
 

D-87 ARKISTO

 
TAUSTAA
UUTISET
PELIT
PELAAJAT
ORGANISAATIO
SPONSORIT
SÄHKÖPOSTI / PALAUTE
KESKUSTELU
CHAT
VARUSTEPÖRSSI
ETUSIVU
   
   
 
 

9.4.2000
Matkakertomus Pekka Nykyri
kuvat Sampo Anttila

D-87 TSHEKINMAALLA 2. - 8.4.2000

M A T K A K E R T O M U S

Matkakohde: Tšekin tasavalta, Praha, Beroun. Aika: 2.4. -8.4. 2000 Matkanjärjestäjä: OK-matkat
Osallistujat: 35 pelaajaa , matkanjohtaja,10 joukkueenjohtoon kuuluvaa, videokuvaaja ja 7 aikuista seuralaista, yhteensä 54 henkilöä.
Matkasta on tehty kaksi 3 tunnin videofilmiä. Runsaasti matkakuvia on joukkueen internetsivuilla: http://welcome.to/karpat (Varmimmin UUTISET - ARKISTO painikkeista)

 

1. LÄHTÖ

Matkalle lähdettiin sunnuntaina 2.8. klo 15.40 Oulun lentoasemalta. Lähtöselvitys voitiin tehdä Oulussa myös Helsinki - Praha välille, koska koko matka lennettiin Finnairin koneilla. Matkatavarat bookattiin suoraan Prahaan. Matkatavaroista oli etukäteen ilmoitettu 750 kg ylipaino, jolloin ylipainosta ei tarvinnut maksaa.

2. MENOMATKA

Menomatka sujui ilman suurempia ongelmia. Vantaan lentoasemalla turvatarkastuksen henkilökunta tosin toimi aiheetta epätavallisen töykeästi poikia kohtaan. Prahaan saavuttiin aikataulun mukaisesti n. klo19 paikallista aikaa. Lentoasemalla oli vastassa OK-matkojen matkaopas, tšekkiläinen, suomenkielentaitoinen Mirjam. Kun mailapussit oli löydetty (pitkinä tavaroina eivät tulleet hihnaa pitkin), voitiin aloittaa bussin pakkaaminen. Bussi oli kaksiker-roksinen, siinä oli istumapaikkoja 60 - 70. Matkatavaratila oli pieni, joten se aiheutti pieniä pakkausongelmia. Bussiin kuitenkin mahduttiin ja voitiin aloittaa matka Berouniin, joka on n. 30 km päässä Prahasta ja 20 km päässä Lentoasemalta Plzenin suuntaan (lounaaseen). Koska lentoasema oli samalla suunnalla Prahasta kuin Beroun, sujui matka nopeasti ilman liikenneruuhkia. Säätila oli poutainen ja lämpötila 12°C. Opetusministeri Maija Rask sattui samaan koneeseen Oulu - Helsinki lennolla. Hän toivotti pojille menestystä matkalle ja antoi korkeantason kirjallisen lomaluvan koulusta.

3. SAAPUMINEN HOTELLIIN JA MAJOITTUMINEN

Berounin kaupunki on noin 20 000 asukkaan vanha keskiaikainen kaupunki, jonka historiallinen keskusta on muurien ympäröimä. Kaupungin läpi virtaa Berounka - niminen joki, jossa tällä hetkellä oli voimakas virtaus tulvan takia. Hotelli Na Ostrove sijaitsee joen läheisyy-dessä n. 300 m:n päässä historiallisesta keskustasta ja keskustorista. Jäähalli on hotellin kanssa samassa rakennuskompleksissa. Jääkiekkovarusteet voitiin purkaa suoraan jäähallin säilytyshäkkeihin, jossa niitä säilytettiin myös harjoitusten ja pelien välillä. Hotelliin majoittumisen jälkeen syötiin roteva päivällinen.

4. HARJOITUS- JA PELIPÄIVÄT

Kummallakin joukkueella oli kolmena päivänä (ma, ti, ke) aamupäivällä 1,5 tunnin harjoitus ja iltapäivällä peli paikallisen HC Berounsti Medvedi'n juniorijoukkueita vastaan. Jokaiseen peliin oli varattu aikaa 2 tuntia ja peleissä pelattiin kolme 20 min. erää. Harjoitukset ja pelit täyttivät päivän niin, että juuri muuhun ei riittänyt aikaa eikä energiaa. Väliaikoina kuitenkin päästiin tutustumaan kaupungin keskustaan ja tekemään pieniä ostoksia. Pojat liikkuivat kaupungilla pienissä ryhmissä aikuisen valvonnassa. Heti matkan alussa pojat jaettiin ryhmiin ja ryhmälle nimettiin aikuinen ryhmän johtajaksi, joka vastasi ryhmänsä turvallisuudesta. Maanantaina opas vaihtui; Mirjamin tilalle tuli tšekkiläinen Cestmir ja opastuskieli vaihtui suomesta englanniksi. Cestmir toimi ansiokkaasti avustajanamme kotiinlähtöömme saakka. Aamiaisen ja lounaan söimme joka päivä hotellilla. Päivällinen syötiin maanantaina kaupungin keskustan ravintolassa, mutta muina päivinä hotellissa ajan säästämiseksi. Varsinaista iltapalaa ei tarvittu, koska päivällinen syötiin myöhään 7 - 8 aikoihin. Säätila maanantaina oli meikäläisittäin kesäinen, lämpötila n. 18°C ja aurinko paistoi täydeltä terältä.

4.1 Harjoitukset

Harjoitus ja pelivuorot oli porrastettu noin 2 tunnilla siten että toisella joukkueella oli aikaisemmat vuorot ja toisella myöhäisemmät. Samalla tavalla porrastettiin herätystä ja ruokailuja. Reksat saivat arvonnassa kaksi aikaista vuoroa ja yhden myöhäisen ja Torot yhden aikaisen ja kaksi myöhäistä. Pukukopit olivat tilavia ja toimivia vaikka rakennus olikin melko vanha (1960-luvulta). Alku- ja jälkiverryttelyä varten jäähallin vieressä oli täysimittainen nurmipintainen jalkapallokentän ja lisäksi pieni sorakenttä. Nurmikkoa emme kuitenkaan saaneet käyttää, vaikka se oli jo muuten normaalissa käytössä.

4.2 Pelit

Pelien taustajärjestelyistä vastasi hotellin henkilökuntaan kuuluva herra, mutta käytännön toimet vaikuttivat olevan vahvasti HC Berounsti Medvedi'n käsissä. Pelit olivat pitempiä kuin tavanomaiset junioripelit eli 3x20 min. Pelit oli alunperin suunniteltu vihellettäväksi yhdellä tuomarilla. Ensimmäisen pelin kokemusten jälkeen saimme kuitenkin 2 tuomaria lähes jokaiseen peliin. Peleistä tehtiin pöytäkirjat, mutta kaikista niitä ei kuitenkaan saatu. Peleissä oli vain yksi toimihenkilö, joka hoiti ottelukellon, pöytäkirjan ja jäähyaition. Tämän takia mm. yhtäaikaisissa jäähyissä, molempien joukkueiden pelaajat istuivat samassa jäähyaitiossa.
Pelit olivat kaikki erittäin vauhdikkaita ja molemmat joukkueet pelasivat kauden parhaita pelejä. Tsekkiläiset joukkueet pelasivat hyvää joukkuepeliä, mutta usein jättivät oman maalinedustan melko vapaaksi.
1. peli: Medvedi Trida 4 - Reksat Tulos: 4 -9 Jäähyt : 10 min. - 35 min. Muuta: Yksi tuomari. Pelin alussa jäi paljon rikkeitä viheltämättä, minkä seurauksena otteet kovenivat. Lopulta jäähyjä tuli paljon ja varsinkin Reksoille.
2. peli: Medvedi Trida ? - Torot Tulos: 2 - 6 Jäähyt : ? - 4 min Muuta: Yksi tuomaria, joka puhalsi kuitenkin ammattitaitoisesti. Peli oli alusta lahtien kovatempoinen ja tasaväkinen. joka kuitenkin toisessa erassa rupesi kaantymaan toroille paremman viimeistelyn ja mv-pelin johdosta.
3. peli: Medvedi Trida ? - Torot Tulos: 3 - 8 Jäähyt : ? - 8 min Muuta: Kaksi tuomaria jotka olivat ammattitaitoisia. Vastus hiukan kehnompi kuin ensimmaisessa pelissa ja ottelu oli alusta lahtien torojen hallintaa muutamia vastustajan painostusjaksoja luukuunottamatta. Kaikinpuolin hyva peli onnistumisia laajalla rintamalla ja fiilis hyva.
4. peli: Medvedi Trida ? - Reksat Tulos: 1 - 10 Jäähyt : 12 min. - 8 min. Muuta: Kaksi tuomaria.
5. peli: Medvedi Trida ? - Reksat Tulos: 1 - 4 Jäähyt : Ei pöytäkirjoja Muuta: Kaksi tuomaria. Tiukka peli
6. peli: Medvedi Trida ? - Torot Tulos: 4 - 2 Jäähyt : ? - 24 min Muuta: Kaksi tuomaria. Pelissä oli kova lataus ja tuomarit eivät olleet täysin pelin vaatimalla tasolla. Pelillisesti huonoin peli

5. RETKIPÄIVÄT

Torstai ja perjantai oli varattu koko joukolla tehtäviin yhteisiin retkiin. Mukana olivat kaikki matkalla olleet 54 henkilöä ja opas. Matkat tehtiin samalla bussilla, jolla tulimme Berouniin.

5.1 Torstai, Praha

Torstain ohjelmassa oli tutustuminen Prahan linnaan ja keskustaan sekä Sparta Prahan kotijäähalliin. Lähtö hotellilta oli klo 9.00. Saavuimme Prahan linnan luo noin klo 9.45. Kohdeoppaana oli suomalainen (?). Prahan linnan kierrokselle päästiin noin 40 min myöhässä. Linna tai oikeammin linnakaupunki on sellaisenaan vaikuttava nähtävyys. Kauimmin aikaa vietimme Pyhän Vituksen katedraalissa. Ennalta varattua ruutitorin käyntiä emme voineet tehdä, koska siellä oli remontti käynnissä. Linnakaupungista siirryttiin Mala Stranalla odottavalle bussille pitkin kapeita kujia ja käytäviä, jotka olivat tupaten täynnä ihmisiä, kaupustelijoita ja kuulemma taskuvarkaita. Kuijat ovat sinänsä mielenkiintoinen nähtävyys ja pieni jännitys antoi lisä tunnelmaa. Bussille selvittiin ilman tappioita.

Mala Stranalta lähdimme bussilla Sparta Prahan kotijäähallille. Pääsimme sisälle halliin ja hetken aikaa ihmettelimme vaihtoaitiosta hallin valtavaa väljyyttä ja arvokkuutta. Viivytykset ja ylimääräinen hallikeikka oli viivyttänyt aikataulua niin, että pojilla tuntui olevan kova nälkä, onneksi oli odottamassa viikon Mc Donald's-ateria. Hieman sivussa Vaclavin aukiolta löytyi Mc Donald's-ravintola, jossa oli riittävästi tilaa meille kaikille. Bic Mac ateria maistui ja monet yltyivät santsikierroksille. Mc Donald'sista lähdettiin kaupunkikierrokselle kävellen. Ensimmäinen kohde, johon pysähdyttiin oli raatihuoneen tori. Seurasimme astronomisen kellon lyöntiä ja tapahtumia klo 16.00. Tietokonepeleihin tottuneille pojille jäi kellon ihmeellisyys hieman hämäränpeittoon. Raatihuoneelta jatkettiin Kaarlenkatua Kaarlen sillalle. Kaarlen sillalla ostettiin stressileluja, hattuja ja käytiin tekemässä toivomuksia Johannes Nepomukilaisen patsaan luona. Sillalla olisi voitu olla huomattavasti kauemmin, mutta bussin kanssa jo tunnilla siirretty kohtaaminen ja päivällisaika pakottivat lähtemään. Reipasta tahtia siirryimme takaisin bussille mutkaisia vanhankaupungin katuja pitkin. Bussille tultaessa osa aikuisista seuralaisista oli tippunut joukosta ja eksynyt. He kuitenkin löysivät rautatieasemalla ja palasivat junalla takaisin Berouniin. Torstai-iltana porukka hiljeni ruokailun jälkeen nopeasti, retkipäivä oli ollut pitkä ja rankka. Kärppä-pelin tulos taisi hiljentää aikuisia.

5.2 Perjantai, Krivoklatin linna

Retkikohde oli vanha kuninkaallinen metsästyslinna Berounista länteen noin 40 km. Lähtö hotellilta oli klo 10. Reitti Krivoklatiin kulki pienten tshekki-kylien läpi hyvin mäkisessä maastossa. Perjantaipäivän oppaana meillä oli hotellilta lähtien suomalainen Pietari , joka osoittautui suorastaan loistavaksi selkeän esitystyylinsä ja perusteellisten yleistietojen ansiosta . Bussimatkalla saimme kuulla tšhekkiläisistä elintavoista, asumisesta, hinta- ja palkkatasosta jne. Linna tuntui kiinnostavan poikia kovasti, oppaan lähipaikat oli hyvin miehitetty. Eniten ehkä kiinnosti kidutuskammio, vankityrmä ja varsinkin nälkätorni, joka tuntui puhuttavan vielä jälkeenkin päin. Kierroksen ja pienten ostosten jälkeen siirryttiin linnan mäeltä alas kylään lounaalle. Lounaan jälkeen lähdimme paluumatkalle ja aikuiset kävivät ostamassa pikaisesti kristallia kristallitehtaan myymälästä. Hotellilla oltiin noin 15.30. Loppu iltapäivästä käytettiin viimeisten tuliaisten ostoon Berounin keskustassa. Päivällinen syötiin klo 19 hotellilla.

6. PALUUMATKA

Matkatavarat pakattiin valmiiksi perjantai-iltana. Aamulla herätys oli klo 8 ja välittämästi aamiaisen jälkeen pakattiin bussi ja jätettiin hyvästit Berounille. Hotellihuoneiden tarkastuksessa ei hotellilla ollut moitittavaa, eli pojat olivat pitäneet huoneet siistissä kunnossa. Lentoasemalla hyvästeltiin hyvin tehtävänsä hoitaneet opas ja bussikuski. Lähtöselvitys ja passitarkastukset sujuiuvat jo rutiinilla. Lentoasemalla ostettiin vielä Tax-Free-tuliaisia. Matkatavarat saatiin Helsingissä menemään ilman tullitartkastusta suoraan Oulun koneeseen, mikä helpotti meitä kovasti. Koko palumatka ja varsinkin kolmen tunnin odotus Helsingissä suijuivat todella rauhallisesti ja mukavasti, pojilla oli selvästi kotiasiat mielessä. Ouluun saavuttiin aikataulun mukaisesti klo 20.00. Kaiken muun mukavan lisäksi meitä odotti tieto isojen Kärppien jatkoaikavoitosta.

7. KYSELYN TULOKSET

Perjantai-iltana matkalaisille jaettiin kyselylomakkeet, jotka pyydettiin täytettynä seuraavaan aamuun mennessä. Kyselyn tuloksista tehdään erillinen yhteenveto, joka jaetaan kaikille matkaan osallistuneille.

LISÄÄ KUVIA >>>>

9.4.2000

ARKISTON SIS.LUETTELOON
     

SIVUJEN TOTEUTUS AKI ANTTILA 1999