131208RUK233

13.12..2008

Hamina
SUOMIPUOLUSTUSMINISTERIÖPUOLUSTUSVOIMAT

1/1

 

 


RUK:n päärakennus

”SEKAISIN KUIN HAMINAN KAUPUNKI”

Otsikkoon lainattu vanha sananparsi lienee saanut aiheen ja alkunsa kolmesataaviisikymmentä vuotta vanhan Haminan ympyräisestä asemakaavasta, jonka pohjana on keskiaikainen linnoitus.
Haminan ja Kadettikoulunkadun liikenne oli puolestaan muutaman tuokion ”sekaisin”, kun reserviupseerikoulun kurssin nro 233 ”Halla” oppilaiden omaiset kokoontuivat RUK:n kutsumille omaistenpäiville 13 – 14.12.2008.  

Omaistenpäivä alkoi maneesissa missä kurssinjohtaja everstiluutnantti Rami Saari toivotti vieraat tervetulleeksi ja esitteli RUK:n historiaa, nykypäivän toimintaa ja koulutuksen tavoitteita.
Kurssinjohtajan esitelmän jälkeen oppilaskunnan kuoro lauloi kolme isänmaallista laulua.


Yhteisen avaustilaisuuden jälkeen jakaannuimme perhekunnittain ”oman oppilaamme” opastamina aselajiyksiköihin missä yksikön päällikkö kertoi oman aselajinsa koulutusohjelmista ja yksikön kuulumisista. Henkilökunnan itseluottamus tuntui olevan kohdallaan: ”Rukissa ovat Suomen parhaat johtamistaidon opettajat ja paras opetus”, kerrottiin. Ei myöskään liene väärin todeta, että oppilaat samoin ovat varusmiesikäluokkansa motivoituneinta ”upseeriainesta” suorittamaan kolmen kuukauden tiiviin opiskelun ja harjoittelun.

Puolustusvoimat kertoo olevansa ”Suomen suurin kuntokoulu”. Tässä kuntokoulussa varusmies pärjää parhaiten, jos ja kun hän on harrastanut säännöllistä kuntoliikuntaa ja urheilua jo ennen varusmiesikää.
Jos asian www.junnut.com sivujen ”kärppäkielelle” vääntäisi niin reserviupseerikoulussa siis työskentelevät alansa parhaat ”valmentajat” ja heidän valmennettavansa ovat ikäluokkansa lahjakkainta ”materiaalia”.  Joukkueen ”pakka pysyy kasassa” tiukassakin tilanteessa ja ryhmien liike on aina ”sata lasissa”.

Sotaväen vieraana, kun olimme, niin luonnollisesti muonituskeskuksessa yhdessä oppilaiden perhekunnittain nautittu hernekeittolounas pannareineen kuului tarjontaan. Lounaan jälkeen omaistenpäivä jatkui vapaamuotoisesti tutustuen RUK: n tiloihin, RUK-museoon ja koulun ympäristöön.


Haminan linnoituksen 1700 luvulta peräisin oleviin valleihin rakennettua bastionia kierreltiin myös. Joka toinen vuosi elokuun alussa järjestettävä Hamina Tattoo kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma on saanut oivat puitteet Bastionin alueelta. 

Haminan vanhimmat rakennukset ovat jopa satojen vuosien takaa. Perinteistä on pidetty hyvää huolta.
Monille meistä omaistenpäivän vieraistakin kenties asevelvollisuusajalta tunteita herättävin rakennus ympäristöineen on Reserviupseerikoulun kolmikerroksinen päärakennus.
Siinä on toiminut Suomen Suuriruhtinaskunnan aikana 1820 – 1903 Suomen Kadettikoulu. Kadettikoulun lakkautti kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov, joka sitten löysi oman kohtalonsa kesäkuussa 1904 historiankirjoituksista tuntemallamme tavalla.
Reserviupseerikoulu on toiminut päärakennuksessa 1920 lähtien. Lehtitietojen mukaan Senaattikiinteistö suunnittelee remontoivansa rakennuksen v 2010. Näin osa tulevistakin oppilassukupolvista, sissit- ja kiväärikomppaniat, päässevät opiskelemaan ja majoittumaan entistäkin ehomman historiallisen päärakennuksen suojiin. 
Muut jalkaväen aselajit, tykistö, pioneeri, viesti, it, jne ovat sijoittuneet alueella omiin kasarmeihinsa. Mutta, kuten kokemuksesta tiedämme ja omaistenpäivänä esillä olleista viikko-ohjelmistakin kävi ilmi, niin miellyttäviin kasarmiolosuhteisiin majoittuminen on oppilaille vain tilapäistä herkkua.
Teoriaopiskelu kyllä onnistuu kasarmeilla mutta käytännön harjoittelu tehdään maastossa ja ampumaleireillä. Viikoittain alkuviikosta oppilaat marssivat maastoharjoituksiin kokemaan ryhmän ja joukkueen johtamista palatakseen taas loppuviikosta kasarmille kenties ehtiäkseen vielä viikonlopun lomabussin kyytiin.

Päärakennuksen edessä puistossa seisoo Kalervo Kallion veistämä 1939 - 1945 sodissa kaatuneiden upseerien muistopatsas. Suomen kansan sitkeyden ja urheuden ansiosta yhdeksänkymmentä vuotta täyttänyt siniristilippu hulmuaa RUK:n päärakennuksen katolla myös ”Halla” kurssin oppilaiden juhliessa kurssinsa päättymistä tammikuussa 2009.

Eero Pylkäs, kurssi nro 135

http://www.puolustusvoimat.fi/maavoimat/joukot/ruk/.
http://www.hamina.fi
http://www.haminabastioni.fi
http://www.haminatattoo.com
http://fi.wikipedia.org/wiki/Reserviupseerikoulu

ALKUUN


ALKUUN

www.JUNNUT.com

LÄHTEET, TEKIJÄT

Lähteet:
Valokuvat junnut.com Eero Pylkäs
Tekstit:
Eero Pylkäs
Sivujen koostaminen
Sampo Anttila
Internet-sivut ja graafinen suunnittelu; Visark.com, Aki Anttila

WWW.JUNNUT.COM SIVUJEN SISÄLLÖSTÄ JA TEKIJÖISTÄ;
SAMPO ANTTILA
Kuvaus sisällöstä
Avustajat, tukijat ja aineisto


www.JUNNUT.com
Sivuilla esiintyvät pienet logot,
vaakunatja kuvat toimivat internet-linkkinä. Sivuilla on kymmeniätuhansia
kuvia sekäsatoja linkkejä nettiin ja
junnut.com -sivuille.
6. STOCKMANN-TURNAUS 16. - 17.8.2008, C-NUORTEN JÄÄKIEKKOTURNAUS OULUSSA D-NUORTEN VALTAKUNNALLINEN SUURLEIRI KAJAANISSA 13. - 18.7.2008 KAUDEN PÄÄTTÄJÄISET 10.5.2008 OULUN KÄRPÄT 46 RY JÄÄKIEKKOTUOMARIT 2007 - 2008 KÄRPÄT - SM-LIIGASSA 2007 - 2008, SEURAESITTELY - KÄRPÄT OY, OULUN KÄRPÄT 46 RY, KÄRPPÄ-SÄÄTIÖ, JUNIORITOIMINTAA, TILASTOJA. OULUN KAUPUNKI, .....
5.1.2009 Sampo Anttila
http://www.junnut.com