MATKAN VARRELTA 28.7.2005


TEKIJÄT
Sampo Anttila

1/1

4

OULUSSA ODOTELLAAN UUTTA HARJOITUSJÄÄHALLIA - NHL TOSITOIMIIN

JÄÄHALLI TOIVELISTALLA

Oulun ja sen ympäristökuntien jäähallitilanne on muuttunut entistä huonommaksi valitettavan luonnonkatastrofin seurauksena. Limingan kuplahallin lentäminen kirjaimellisesti taivaan tuuliin, on aiheuttamassa monen juniorin harrastukselle ongelmia ja paineita alueen muihin halleihin.

LISÄTIETOJA JÄÄHALLEISTA
Limingan jäähalli (ennen tuhoutumista)

Hallikapasiteetti Oulussa on ollut täydessä käytössä, eikä kasvava jääurheiluharrastus ole saanut ansaitsemaansa uutta harjoitusjäähallia. Toivotaan että päätöksiä saadaan jo tulevan kauden aikana. Hallin ei tarvitse olla mikään kolosseumi.

AREENA ROOMASSA

Roomaan Colosseum on rakennettu parituhatta vuotta sitten ja se on vieläkin pystyssä. Ei tosin ihan alkuperäisessä käyttökunnossa, mutta hyvin säilyneenä rakenteena, jonka piirteistä voi vielä tunnistaa ajanlaskumme alkupuolen loistokkuuden. Osattiin sitä Roomassakin mutta osataanko Oulussa?

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Rooman COLOSSEUM on rakennettu 72 - 80 A.D. Se on ollut varmasti monen myöhemmin rakennetun urheilupaikan mallina. On hämmästyttävää miten hyvin rakenteet ovat säilyneet vuosituhansien kulutuksen. Katsomo on ollut sateella tai auringonpaisteella katettuna kangaskatolla. Alhaalla oli 80 sisään / uloskäyntiä. Toisen ja kolmannen kerroksen aukoissa oli ollut hallitsijoiden patsaita.

EUROKOLIKOT, ITALIA - KANSALLINEN PUOLI
Colosseum on kuvattu myös Italian 5 sentin kolikossa.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Colosseum on ellipsin muotoinen, pitempi halkaisija oli 187 metriä ja lyhyempi 155 metriä,
ympärysmittaa kertyi noin puoli kilometriä. Korkeutta rakennuksella on maanpinnan tasolta
mitattuna n. 50 m. Katsomoon on arvioitu mahtuneen 40 000...80 000 katsojaa.
Vertailun vuoksi, Hartwall-Areenan mitat 133 / 103m, korkeus n. 32 m, katsomopaikkoja 10 000...14 0000,
siis Colsseum on ulkoisilta mitoiltaan n. 1,5-kertainen, eikä mahtuisi Hartwall-Areenan tontillekaan.


Katsomo oli jaettu viiteen arvoasteeseen sosiaalisen aseman mukaisesti. Alimpana istuivat senaattorit, sitten ritarisääty ja lopulta tavallinen kansa arvojärjestyksessä. Ylimmällä parvella istuivat naiset. Keisarilla oli oma aitio katsomon parhaassa paikassa. Rakennuksen alla oli vesi- ja viemärijärjestelmä, joka mahdollisti mm. näyttämön täyttämisen vedellä.

KUVIA HISTORIALLISESTA ROOMASTA, 24. - 30.4.2005

Katso Rooman historiasta

MESTARIAINESTA?

Jatkoajan toimittajien veikkaukset SM-liigakauden 04 - 05 runkosarjan sijoituksista ei osunut ihan kohdalleen, Kärppien sijoitukseksi runkosarjaan veikattiin kakkossijaa. Loppupeleissä Kärppien uskottiin voittavan kultaa. Toimittajat eivät paljon erehtyneet. Toimittajilla oli tietäjän viitta harteillaan, Kärpät voitti sekä runkosarjan että Suomen Mestaruuden.

Kärppäjoukkueelle voi veikata hyvää liigakautta 2005 - 2006, mestariainesta edelleen. NHL tuo kuitenkin jälleen oman mausteensa peliin. Seuraamme tilannetta, mitä tekevät Janne Niinimaa, Josef Boumedienne, Lasse Kukkonen, Jari Viuhkola, Jussi Jokinen tai Petr Tenkrat.

NHL TOSITOIMIIN

NHL:n pelaajayhdistys ja seuraomistajat pääsivät viimein neuvottelutulokseen uusista työehdoista. Käsittämättömän pitkän neuvottelurupeaman tuloksena syntynyt sopimus asettaa seurakohtaisia rajoituksia palkkasummaan ja varmistaa edelleen pelaajille suomalaisittain varsin muhkeat tulot. Doping-testien käyttöönotto ja pelaajien mahdollisuus osallistua olympialaisiin olivat myös positiivisia uutisia.

Uudet pelaajasopimukset tulevat jälleen muuttamaan SM-liigan kokoonpanoja. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla uusien ja vanhojen tähtien siirtymistä Amerikan mantereelle.

2005 Final CSS Rankings:
North America:
Skaters (PDF) | Goalies (PDF)
Europe:
Skaters (PDF) | Goalies (PDF)

OULUN KAUPUNKI JATKOAIKA The National Hockey League

11.7.2007 http://www.junnut.com
sampo.anttila junnut.com
< Arkisto
Matkan varrelta >