KIEKKOLEIJONA JORMA NYKÄNEN, KÄRPPIEN ALKUAJAN HISTORIAA 2

18.1. ja 1.2.2006

Oulun kaupunki
OULUN KAUPUNKIOULUN KÄRPÄT 46, HISTORIAA, VUODET 1946 - 1981OULUN KÄRPÄT 46 RYOULUN KÄRPÄT OYSUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEOKÄRPPÄ-SÄÄTIÖ

1/1

OULUN KÄRPÄT 46 RY, OULUN KÄRPÄT OY, KÄRPPÄ-SÄÄTIÖ

KIEKKOLEIJONA JORMA NYKÄNEN
KÄRPPIEN ALKUAJAN HISTORIAA 2

JUNNUT.com julkaisee Oulun Kärppien alkuajan historiaa sarjan 2. osan "Kiekkoleijona Jorma Nykänen" , kunnioittaakseen seuran perustajien ja toimijoiden työtä. Tämä työ on tuottanut Oulun Kärppien menestystarinan pohjan, jolta Pohjois-Suomen oma jääkiekon SM-liigajoukkue ja seuran juniorityö ammentavat voimansa.

JÄÄKIEKKOILUN LEIJONA

Oulun Kärppien historian alkutaipaleet juontavat kevääseen 1946, jolloin kolme nuorta miestä päätti perustaa Ouluun uuden palloiluseuran. Kolmikkoon kuuluivat Eero Tauriainen, Jouko Lahti ja Jorma Nykänen. Perustajakolmikkoa ei voitu valita johtokuntaan, koska he kaikki olivat alaikäisiä. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Mattila. Mattila hoiti puheenjohtajan tehtäviä yhteensä 18 vuotta.

Perustajajäsenistä Jorma Nykänen toimi Kärppien valmentajana sekä mm. seuran sihteerinä rahastonhoitajana, talousvaliokunnan p.j. ja erotuomaritehtävissä. Nykänen on tiettävästi Oulun ensimmäinen jääkiekkotuomari. Nykänen on Suomen Jääkiekkoliiton Pohjoisen Alueen, Oulun Kärppien ja Oulun Jääkiekkotuomarien kunniapuheenjohtaja.

Kärppien tehtävien lisäksi Nykänen toimi aktiivisesti vuosia Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuustossa, liittohallituksessa ja aluetoimikunnassa. Vuonna 1988 Suomen Jääkiekkomuseo aateloi Nykäsen Jääkiekkoilun Leijonaksi no 56.

JORMA NYKÄNEN, JÄÄKIEKKOILUN LEIJONA. SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO

SEURAN PERUSTAMINEN

Liikuntaa harrastavien nuorten miesten "meidän kängin" piirissä heräsi intohimoinen ajatus perustaa Ouluun oma urheiluseura. Jorma Nykänen on kirjannut kärppien vaiheita omiin päiväkirjoihin. Ensimmäiset kärppämuistiinpanot alkavat komeasti Seuran Perustamisesta.

MEIDÄN KÄNGILLÄ SYTTYY AJATUS

"Meidän kängin eli meidän sakin, joka oli melkein joka päivä yksissä luistinradalla luistelemassa ja yleensä me liikuttiin yhdessä melkein kaikkina vapaa-aikoina. Meidän sakkiin kuului Koretin veljekset Erkki ja Ensio, Jumpo eli Kukkosen Yrjö, Fransu eli Tapion Olli, (Tuiralaiset) Jokkeri eli Lahden Jouko, Eekola eli Tauriaisen Eero ja minä (Jorma Nykänen). - Niin meillä syttyi ajatus, että meidän pitää saada oma seura joka harrastaa jalka- että jääpalloilua. Mutta se ajatus sammui jonkin ajan kuluttua kun ei oikein tietty seuran pystyynpano ja siihen liittyvistä seikoista mitään.

MAALISKUUN VIIMEISENÄ KÄTTÄ PÄÄLLE

Ei se silti kokonaan sammunut vaan se alkoi uudestaan kytemään maaliskuun puolella Jokkerin, Eekolan ja minun sisimmissä ja aivan salassa toiselta. Viimein eli 31 päivä Maaliskuuta 1946 klo 21.30 lyötiin kolme kättä yhteen, että seura perustetaan, oli sitten esteenä mitä vain. Niin me ruvettiin sitten kolmissa mietitään, mitä siihen tarvittais, että saataisiin se seura pystyyn.

KOKOUS 15.5.1946

Päivä päivältä se rupesi valoisammalta mitä se meidän kolmen suunnittelussa oli. Ja vihdoin viimein koitti se päivä jolloin pidettiin seuran perustamiskokous. Ja se ilon päivä oli 15.5.46 klo 19 jolloin sen piti alkaa, mutta se myöhästyi tunnilla. Kokous piti olla Raatissa "Ynnin" kerhohuoneessa, mutta kun siellä oli partiolaiset sillä hetkellä, niin täytyi etsiä tyhjä vapaa huone ja löytyihän se nimittäin Oulun Marttayhdistyksen kerhohuone ja sen me sitten otimme (omalla luvalla tietenkin). Niin se sitten alkoi seuran perustamiskokous.

VIHAINEN MARTTA

Kokouksen ollessa loppupuolella, niin joku Neiti vain Rouvakohan lie ollut tuli huutamaan meille, että kenengäs luvalla te olette tänne tulleet, sillä ei täällä ole lupa pitää kaiken maaliman kokouksia, sillä tämä on marttain huone. Mutta kun me sanottiin että me lähtään aivan heti pian, niin hän lähti enempiä puhumatta pois. Siinä kokouksessa se tuli sitten Kärpät 46 perustetuksi."

KAIKU LEHTI UUTISOI PERUSTAMISEN

Paikallislehdet julkaisivat uutisen uuden aloittavan seuran perustamisesta. Mm. Kaiku-lehti otsikoi19.5.46: Uusi palloseura Ouluun. ja alaotsikkona "KÄRPÄT 46" PERUSTETTU. "Keskiviikko iltana kokoontui joukko palloilijoita Ouluun. Kokouksen avasi herra J. Lahti tehden selkoa palloiluharrastuksista Oulussa, uuden seuran tarpeellisuudesta ja toimintatavoitteista. ...Seuran johtokuntaan tulivat valituiksi puheenjohtaja herra I. Mattila, varapuheenjohtajaksi herra L Tapio, sihteeriksi herra H. Kemi, rahastonhoitajaksi herra V. Harjulahti ja kalustonhoitajaksi herra L. Tauriainen. Seura päätettiin ilmoittaa Suomen Palloliiton jäseneksi ja sen ensimmäinen yleinen kokous päätettiin pitää heti rekisteröinnin jälkeen heinä- elokuun vaihteessa..."

Seuran perustaminen ensimmäisen mestaruuden ohella kuuluvat Nykäsen mieluisimpiin muistoihin. Kukaan kolmikosta Jorma Nykänen, Jouko Lahti tai Eero Tauriainen eivät voineet kuulua johtokuntaan koska olivat alaikäisiä. Silloin täysi-ikäisyys edellytti 21 vuoden ikää (Joka ei ole täyttänyt yhtäkolmatta vuotta, olkoon holhottava...(1898/34A) 2:16 §). Nykänen tuli kuitenkin valituksi varalle seuran tilintarkastajaksi, kuten perustamiskokouksesta tehty pöytäkirja osoittaa.

Nuorten poikien unelma omasta urheiluseurasta oli toteutunut. Jorma Nykänen muisteleekin perustamistapahtumaa lämmöllä, "se oli yksi parhaista tapahtumista seuratoiminnan aikana". Mieluisia muistoja on sitten 60-vuoden aikana kertynyt runsaasti.

Seuran alkuaikojen taloudelliset kysymykset tahdittivat johtokunnan toimintaa. Rahaa kerättiin keräyksillä, rusettiluistelutilaisuuksilla, arpajaisilla ja lainanotolla. Nuoruuden innolla asioita kuitenkin on viety eteenpäin.


Jorma Nykäsellä on vielä tallella ensimmäinen Oulun Kärppien jäsenkortti numero 3. Kortin kannessa on seuran ensimmäinen kärppälogo.


Nykänen oli seuraa perustettaessa 18-vuotias, silloisten säännösten mukaisesti alaikäinen.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Oulun Kärppien perustajajäsen, kunniapuheenjohtaja Jorma Nykänen muistelee lämmöllä mieluisia muistoja seuran perustamisesta ja junioreiden ensimmäisestä mestaruudesta. Ikävimmäksi muistoksi hän nimesi "Kärppien konkan"

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Jouko Lahti oli Kärppien ensimmäinen jäsen. Jokaisesta jäsenestä täytettiin jäsenkortistoon oma kortti, jota päivitettiin jäsenen seura- ja urheilutoiminnan saavutusten mukaisesti

JALKA- JA JÄÄPALLOA

Perustamisen jälkeen Oulun Kärpissä pelattiin kesällä jalkapalloa ja talvella jääpalloa. Jääkiekko tuli toimintaan parin vuoden viiveellä. Jääpallosta luovuttiin 1955 ja jalkapallosta 1974.

JÄÄKIEKKOA VUODESTA 1948

Ouluun oli saatu ensimmäinen jääkiekkokaukalo v. 1948. Kaukalo rakennettiin entisen keskuskentän ns. lisäalueelle. Keskuskenttä sijaitsi Oulun keskustassa, torin läheisyydessä, nykyisen Meritullin paikkeilla. Kärpät aloitti harjoittelun ja pelasi joitakin näytösotteluja loppuvuodesta. Ensimmäinen jääkiekkopeli pelattiin sunnuntaina 30.1.1949 Raahen Vesaa vastaan.

Kuuntele kooste Jorma Nykäsen jutustelusta hänen jääkiekon ja valmennuksen alkuajoilta, jututtajana Sampo Anttila, kesto n. 11 min ( wav, 10 Mt ).

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Jorma Nykänen kirjaltajana ja kirjapainon omistajana tiesi julkaisujen tekniikat ja tyylit. Hän toimi myös itseoikeutettuna tiedottajana ja kirjoitti pakinoita mm. kahdella eri nimimerkillä "Lätkä" ja "Nasta". Ensimmäisen pakinansa Nykänen kirjoitti nimimerkillä "Lätkä", pakina julkaistiin oululaisessa Kaiku-lehdessä huhtikuussa 1949.

OULUN ENSIMMÄINEN JÄÄKIEKKOTUOMARI

Nykänen toimi Kärppien valmentajana ja oli mm. ensimmäinen oululainen Jääkiekkotuomari. Toinen samoihin aikoihin toiminut tuomari oli Kokkolasta Ouluun siirtynyt rakennusmestari Boris Hollander. Viimeisen tuomaritehtävän Nykänen suoritti Oulun jäähallin avajaisten yhteydessä v.1975.

Kuuntele kooste Jorma Nykäsen jutustelusta hänen tuomariajoilta, jututtajana Sampo Anttila, kesto n.12 min MP3 (11 Mt ) tai wav, ( 60 Mt ).

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Nykäsen tuomarikortti vuodelta 1950 ja jääkiekon peruskirjat, joista Nykänen ammensi alkuaikojan jääkiekkotietoutta.


Jorma Nykänen viettää leppoisia eläkepäiviä Oulun keskustassa sijaitsevassa kodissaan. Kirjahyllyn päällä on jääkiekkoiluun liittyviä standardeja muistuttamassa Nykäsen monipuolisesta urasta jääkiekkoilun parissa, sitä uraa on kestänyt jo kuusikymmentä vuotta.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Kärppien punakolmio- / kiekkopohjainen ja tyylitelty kärppäkuvioinen logo keltaisella pohjalla on ollut Oulun Kärppien standardin ja lipun perusaihe.

OULUN KÄRPPIEN TIE SM-LIIGASSA


1946 Oulun Kärpät 46 perustettu 15. toukokuuta 1946

OULUN KÄRPÄT 46, HISTORIA

1949 Ensimmäinen jääkiekko-ottelu 30.1.1949 Raahen Vesaa vastaan


1976 - 1977 I-divisioonassa, nousu SM-liigaan
1979 - 1980 pronssia
1980 - 1981 kultaa
1983 - 1984 pronssia
1984 - 1985 pronssia
1985 - 1986 pronssia
1986 - 1987 hopeaa
1988 - 1989 putoaminen SM-liigasta
1994 - 1995 huhtikuussa -94 konkurssi, pudotus II-divisioonaan
OULUN KÄRPÄT 46 RY
1999 - 2000 I-divisioonassa, nousu SM-liigaan
2002 - 2003 hopeaa
2003 - 2004 kultaa
2004 - 2005 kultaa

Lähteet:

1. Jorma Nykäsen haastattelut 18.1.2006 ja 1.2.2006

2. Suomen Jääkiekkomuseo, internetsivut


Sivuilla esiintyvät pienet logot, vaakunat ja kuvat toimivat internet-linkkinä. Sivuilla on lähes 400 erilaista nettiosoite-linkkiä ja satoja linkkejä junnut.com -sivuille. Kuvia sivuilla on reilusti yli 20 000 kpl.
OULUN KÄRPÄT OY JAKOI KULTAMITALIT YHTEISTYÖKUMPPANEILLE OULUN UUDELLA SEURAHUONEELLA 18.5.2004OULUN KÄRPÄT, JUNIORIKAUDEN PÄÄTTÄJÄISET 7.5.2005'SUURI MESTARUUSJUHLA OULUN TORILLA 19.4.2005

10.7.2007 Sampo Anttila
http://www.junnut.com
< Arkisto
Tapahtumat >