Milleniumliigaa Haukiputaalla

9.4.2005

Haukiputaan jäähalli
TIETOJA JÄÄHALLISTASUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTOHAUKIPUTAAN AHMAT

-KIIMINGIN KIEKKO-POJAT - KKPLASER HTLIMINGAN KIEKKO - LiKiKEMIN LÄMÄRITTORNION ICE HOCKEY CLUB - TIHC

1/2

HAUKIPUTAAN AHMAT

MILLENIUMLIIGAN TURNAUS HAUKIPUTAALLA 9.4.2005

Haukiputaan Ahmat vastasi huhtikuussa Haukiputaan jäähallissa pelatun Milleniumliigan turnausjärjestelyistä. Turnaukseen osallistui 11 joukkuetta. Pelit pelattiin yhden päivän aikana kahdella kentällä (kaukalo jaettu kolmeen osaan). Kentällä 1 pelasivat KKP-sininen, TIHC-valkoinen, Laser-sininen, Läamärit-valkoinen ja Ahmat-oranssi. Kentällä 2 pelasivat KKP--valkea, TIHC-sininen, Laser-valkea, Lämärit-sininen, Ahmat-vihreä ja LiKi.

Pelit pelattiin suorana peliaikana 40 min. ja vaihdot 1,5 min. välein. Kaksi viimeistä vaihtoa 2 min.

Seuraavassa on kerrottu SJL:n F-junioreiden ja nuorempien peleihin sovellettavia ns. Leijona-liigan erikoissääntöjä. Liiton alueet antavat omia sovellusohjeita, joita on noudatettava alueen pelien ja turnausten suhteen. Milleniumliigan pelit pelataan turnauksen järjestäjän määrittelemillä säännöillä soveltaen Pohjoisen alueen ja SJL:n sääntöjä. Säännöt löytyvät Suomen Jääkiekkoliiton (SJL) internet-sivuilta.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Juniorisarjojen ikärajat pelikaudella 2004 - 2005 syntymävuoden mukaan:
A-nuoret 1984 - 86
B-nuoret 1987 - 88
C-nuoret 1989 - 90
D-juniorit 1991 - 92
E-juniorit 1993 - 94
F-juniorit 1995 - 96
G-juniorit 1997 - 98

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

F-juniorit ja nuoremmat (synt. 1995 - ) pelaavat SJL:n Leijona-liigan erikoissäännöillä.
Mm. pelikenttä on jaettu siten että ottelut pelataan yhdellä kolmasosalla jääkiekkokaukalosta. Peli tapahtuu siniviivan ja kaukalon päädyn välisellä alueella poikittain. Yleensä alue on rajattu keskialueen puolelta matalalla 5 - 15 cm korkealla laidalla.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Maaleina voivat toimia normaalit maalit. Maalit sijoitetaan keskelle sini- ja maaliviivojen välistä aluetta yhden (1) metrin päähän "päätylaidasta". Yleensä pelataan kuitenkin SJL suosituksen mukaisilla suhteellisen kevyestä materiaalista valmistetuilla, sisämitoiltaan 90 x 130 cm olevilla maaleilla, joiden pystyputkien alapäissä on pienet, n. 15 mm:n piikit maalin paikoillaan pysymisen varmistamiseksi.

Pelit pelataan juniorimailalla ja juniorikiekolla joka on halkaisijaltaan ja paksuudeltaan normaalin kiekon kokoinen ja väriltään sininen. Kiekon paino on 122 - 128 g.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Juniorimailan lapa saa olla suora. Jos se on kaareva, lavan on oltava tasaisen kaareva. Kaarevuus saa olla korkeintaan 10 mm. Mailan varren pituus ei saa ylittää 140 cm:ä mitattuna varren päästä lavan kulmaan, eikä sen (varren) paksuus saa olla suurempi kuin 28 mm x 19 mm.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Peli käynnistetään pelialueen oletetusta keskipisteestä pelin ja erän aluksi sekä aina maalin, pelikatkon ja kentällisten vaihdon jälkeen

Pelin ohjaajina eli "erotuomareina" toimii yksi ohjaaja kummastakin joukkueesta. Ohjaajien on käytettävä kypärää. Kotijoukkue (=otteluparista ensin mainittu) järjestää vaihtojen ajanottajan ja pöytäkirjan pitäjän.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Vain maaleista pidetään lukua. Pöytäkirjan pitäjä ilmoittaa lopputuloksen alueelle sen tiedottamalla tavalla.
Kokonaispeliaika on alueen päätöksestä riippuen 35 - 50 minuuttia suoraa aikaa. Vaihtojen pituus on 60 sekuntia tehokasta peliaikaa. Jos tasapuolisten olosuhteiden vaatimuksen täyttäminen edellyttää puolten vaihtoa, se suoritetaan ilman "erätaukoa" ottelun puolen välin kohdalla

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Ottelun ajanottaja katkaisee pelin lyhyellä, muulla kuin pillillä annetulla ääni-merkillä, jolloin järjestyksessä seuraavat kentälliset kummastakin joukkueesta vaihtuvat peliin.

Kaikkia pöytäkirjaan merkittyjä pelaajia, myös maalivahteja on peluutettava ottelussa tasapuolisesti eli yhtä paljon.

Paitsioita, kahden viivan syöttöjä yms. ei ole.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Kun pelaaja tekee rikkeen, kumpi tahansa pelin ohjaajista puhaltaa pelin poikki ja selostaa rikkoneelle katkon syyn ja poistaa rikkoneen pelaajan ko. vaihdosta. Tilalle tulee seuraavan kentällisen pelaaja. Rikkonut pelaaja voi osallistua seuraavaan vaihtoonsa normaalisti.

Jos joku pelaaja toistuvasti pelin aikana tekee rikkeitä hyödyntäen rangaistuksen puuttumista, kyseisen pelaajan joukkueen asettama ohjaaja voi poistaa pelaajan ottelun loppuajaksi.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Vaihdossa olevat pelaajat odottavat vuoroaan keskialueella

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Taklaamisen rajoittaminen
Pieni rangaistus, tai vastustajan loukkaantuessa iso rangaistus, tuomitaan vastustajan taklaamisesta,
- kun loukkaantumisvaara on ilmeinen.
- kun taklataan vauhdilla laitaa vasten kentältä päin lähestyen.
- kun taklataan selvästi vastustajan liikeradasta poikkeavasta suunnasta takaa, sivusta tai edestä lähestyen.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI

Rangaistusta ei tuomita,
- kun kiilataan vastustajan eteen ja painetaan laitaa vasten luisteltaessa samansuuntaisesti (esim. laidanpitotilanne).
- kun estetään vartalolla puolustavan ja hyökkäävän joukkueen pelaajan liikkuessa samansuuntaisesti, vaikka rintamasuunnat ovatkin vastakkaiset, tai kun puolustava pelaaja taklaa ns. 1 vastaan 1 -tilanteessa vastustajan hyökkääjäpelaajan ns. lantiotaklauksella.

25.4.2005 Sampo Anttila
http://www.junnut.com
< Arkisto
Seuraava >