<

KAUDEN LUONTOKUVA 2004 - 2008

Sampo Anttila 29.09.2009 Oulu

Kauden luontokuvat on koottu luetteloon aikavälillä 2004 - 2008. Vuodesta 2009 Kauden luontokuvat julkaistaan erillisinä juttuina. Luontokuvat löytyvät klikkaamalla Luontokuvat vasemmalla olevasta valikosta.

Kauden luontokuva julkaistiin 1 - 3 kk välein. Kuvissa esitellään suomalaista luontoa ja elinympäristöämme. Kuvat ovat yleisimmin kooltaan 1200 x 900 ja 100...150 kB. Kuvan saat esiin klikkaamalla kuvan nimeä. Selityksissä saattaa olla myös kuvauskohteeseen liittyviä linkkejä.

Tuoreimmat luontokuvat

Vuodesta 2009 alkaen löydät uusimmat kuvat Luontokuvat -valikosta

v. 2008

No.
Julk. kuukausi
Kuvan nimi
Selityksiä
       
29 touko Orava syreenissä Tämä orava asustelee jossakin kotimme lähettyvillä ja on jonkin verran kesyyntynyt. Talviturkki on vaihtunut kesän väreihin, eikä ikäkään vielä taida painaa. Pari päivää aikaisemmin tämä orava vieraili meidän keittiön lattialla ja säikäytti talon emännän perusteellisesti.

Kuvassa orava paistattelee päivää meidän syreenipensaan oksalla. Sain kuvata aivan rauhassa eikä orava tehnyt elettäkään poistuakseen.

 

28 huhti Kevättä rinnassa

Tasatahtia

Joskus tapaa erikoisia pareja - ainakin eläinmaailmassa. Kuvan heinäsorsa näytti hengailevan mitä ilmeisimmin ankan kanssa?. Lintubongarit varmaan auttavat tunnistamaan sorsan valkean kumppanin. Lähettäkää sähköpostia. Kuvattu 29.4. Oulujoen rannalla, Värtössä.

v. 2007

No.
Julk. kuukausi
Kuvan nimi
Selityksiä
27 marras Laanilan virkatalo Laanilan Virkatalo sijaitsee Oulujoen pohjoisrannalla. Alueella on ollut läänityslaitoksen aikainen vapaaherrakunnan hallintopaikka ja sen jälkeen tuomarin virkatalo 1600-luvun lopulta 1900-luvulle. Pidetään todennäköisenä että tila on kuulunut 1600-luvun alkupuolella Oulun linnan karjakartanoon.

Kuvassa oleva rakennus on valmistunut v.1859. Rakennusta on korjattu ja muutettu useaan otteeseen. Laanilan tila ja rakennukset siirtyivät v.1949 silloisen Typpi Oy:n (nyk. Kemira Oyj) hallintaan.


26 syys Syksy 2007 Albumin 20 kuvaa on koottu muutamista kohteista Oulun seudulta. Poikkeuksellisen värikäs ruska on ollut syyskuun viimeisinä päivinä. Kuvat ovat Ainolan puistosta Oulun hupisaarilta ja Hailuodontien varrelta Oulunsalosta. Albumin viimeiset kuvat ovat Oulunsalon Riutunkarin kalasatamasta uikku?-perhe ja samasta paikasta Kempeleenlahden yli otettu kuva Stora Enson tehtaista.
25 syys Viljankorjuuta

2

Syksy on tuonut sateet ja alenevat lämpötilat. Kesän sadot on pääosin koottu ja valmistaudutaan talven tuloon. Osa viljasadosta on vielä puimatta, koska märille pelloille ei pääse raskailla puimakoneilla. Poutapäivät on hyödynnettävä tarkkaan ja puimurit liikkuvat pelloilla ahkerasti. Lehtipuut ovat muuttamassa vihreää väritystään ruskan kirkkaisiin puna-keltaisiin väreihin. Kuvat on otettu Oulun lähialueelta Juurusojalta 18.9..
24 elo Suruvaippa

2 3 4 5

Ruokailemassa

Suruvaippa (Nymphalis antiopa) Suruvaippa on suhteellisen iso perhonen, jonka siipien kärkiväli on n. 5–7 cm. Yläpuolelta perhonen on tumman sametinruskea tai musta ja siipien ulkoreunoja kiertää nuorilla yksilöillä kermankeltainen ja vanhemmilla yksilöillä valkoinen nauha. Takasiipien yläpinnalla on myös sininen pisterivi. Alapuolelta perhonen on tasaisen tumma, lähes musta. (Wikipedia). Kuva on otettu Oulussa

23 heinä Loistokultasiipi Loistokultasiipi (Lycaena virgaureae) Koiraat ovat kirkkaan yksivärisen punakeltaisia mustalla siivenreunuksella, naaraiden siipien pohjaväri on hieman vaaleampi ja lisäksi niillä on runsaasti mustaa täplitystä. Kuva on otettu Limingassa
22 huhti Sorsapari

Koiras

Sinisorsa eli heinäsorsa (Anas platyrhynchos) Sorsat tepastelivat Oulujoen rannalla huhtikuun puolivälissä.
21 maaliskuu Käpytikka

1 2 3

Muhoksen jäähallin lähistöllä ennen pelin alkua minulle jäi aikaa katsella hiukan ympäröivää luontoa. Kun olin palaamassa hallille kuulin jostakin takaviistosta oudon pärähdyksen. Uuden pärähdyksen myötä pystyin paikallistamaan äänäen suunnan. Katulampun päällä oli tikka joka päräytteli lampun heijastimeen kiivaita iskusarjoja (kuva 1), ääni oli voimakas ja minulle ennen kuulumataon.

Otin muutamia kuvia, tikka lennähti heijastimen päältä (kuva 2) valaisinpylvääseen (kuva 3) ja ehdin jo harmitella, että minulla ei ollut nauhuri päällä. Nauhuria hamutessa tikka takoi jo sarjan puupylvään päälle kiinnitettyyn peltilevyyn. Ehdin kuitenkin saada yhden sarjan nauhalle ennen kuin käpyytikaksi osoittautunut nykyteknologiaa hyödyntävä viestittäjä lensi uuteen sähkötyspaikkaan. Käpytikka (Dendrocoposmajor)


20

19

helmikuu Tilhi

Talitiainen

Tilhi (Bombycilla garrulus)

Talitiainen (Parus major)v. 2006

No.
Julk. kuukausi
Kuvan nimi
Selityksiä
18 syyskuu syksy Lämpimän ja kuivan kesän jälkeen luonto on siirtynyt kohti syksyn värejä. Kuva on Raatinsaaresta, taustalla Oulun tuomiokirkko.
17 heinäkuu omena Kesän omenat ovat kovassa kasvussa lämpimän heinäkuun ansiosta
16 toukokuu Iltakävelyllä Kevät edistyy ja lämpotilat ovat nousseet päivisin jopa kahdenkymmenen asteen tuntumaan. Ulkoilu on miellyttävää hyvässä säässä. Kuva on Värtön kohdalta Oulujokivarresta 6.5.2006 ilta yhdeksän aikoihin.
15
huhtikuu
Joutsenia Kuvaaja Tapani Pikkarainen kertoo: "Ensimmäinen lämmin kevätpäivä Oulussa ja päätin lähteä pyörälenkille ja onnekseni kamera mukanani. Ajelin aikani kohti kaupunkia reittiä Hietasaari - Pikisaari-keskusta. Tullessani Hartaanselän kohdalle minua kohtasi kauan kaivattu jokakeväinen näky: Joutsenia, niitä oli toistakymmentä, kiva näky..."
Laulujoutsen, kuvan ääntely Ylen kansallisesta äänigalleriasta.

14 maaliskuu

Jääkausi

Jääkausi on jääkuution pintaan muodostunut kuvio, auringon valon läpäistessä jään. Kuva on otettu Avantouinnin MM-kisoissa Oulussa
13 tammikuu Kaamos väistyy Päivä on lähtenyt pitenemään ja aurinko näyttäytyy hetken puiden latvoissa. Vanha lato (kesänavetta?) elää ehtoopuolta ja taistelee maan vetovoimaa ja lahottajasieniä vastaan.


v. 2005

No.
Julk. kuukausi
Kuvan nimi
Selityksiä
12 joulukuu Pihakatu Vuoden pimeinätä aikaa. Katuvalo valaisee Värtönkujan polkumaista maisemaa.
23.12.
11 syyskuu Pihan sienet Sienet kuvattu syyskuun lopulla Oululaisella yksityispihalla
10 elokuu Sirkusomena Victor Minasov ja Yllätyksellinen ilmapallo Sirkus Finlandian kiertueella Oulussa 8.8.2005
9 kesäkuu Ainolan puisto Oulun Hupisaaret on tutustumisen arvoinen paikka. Kuvassa etualalla saareen johtava silta taustalla Pohjois-Pohjanmaan museo. Museon lisäksi saarella toimivat mm. kesäteatteri lasten leikkipuisto ja kahvio Hupisaarten vieressä sijaitsevat mm. Oulun taidemuseo ja Tiedekeskus Tietomaa sekä Lasaretinsaarella kalaportaat ja Merikosken tutkimus ja kuntoustuskeskus
8 toukokuu Saalistaja Kesän tullen kissat käyvät saalistamaan mm. luonnossa liikkuvia jyrsijöitä
7 toukokuu Silmut Toukokuu on jo ehtinyt varsin pitkälle (14.5.) ja puiden lehdet ovat silmuilla, vaikka ilma on kolea
6 maaliskuu valoa ja varjoja keväthangella Limingan peltoja 4 tien varressa
5 maaliskuu Linnansaari Kuva on otettu maaliskuussa 2004
4 tammikuu Romeo ja Julia Tropiikin lämpö ja valo kohtaavat pohjoisen pakkasen ja hämärän. Oulun Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet. Greenhouses


v. 2004

No.
Julk. kuukausi
Kuvan nimi
Selityksiä
3 joulukuu Talviteloilla Oulujoki on jäässä ja veneet talvisäilytyksessä
2 lokakuu Yöpakkanen Ensimmäiset yöpakkaset tiivistyvät terälehdille

1 syyskuu Hopeahelmiä Syksyn kaste tiivistyy kasvien lehdille

 

Lähteet ja linkit:

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 18 046 kertaa
Uutisia on luettu 8 848 337 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 19 351 448 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com