<

Oulun Kärpät juhli 70-vuotista taivalta

Sampo Anttila 15.05.2016 Oulu

Oulun Kärpät 46 ry perustettiin 15.5.1946, tuolloisen lainsäädännön mukaan alaikäiset 18-vuotiaat pojat olivat perustamassa urheiluseuraa Ouluun. Yksi perustajajäsenistä, Jorma Nykänen kertoo miten haaveesta tuli totta.

15.5.2016 Oulu
Seuratoiminta
Oulun Kärpät 70 v.

 

Oulun Kärpät 46 ry perustettiin 70-vuotta sitten

Oulun Kärpät on nuorekas seitsemänkymppinen. Kärppien perustamisvaiheet ajoittuivat sodanjälkeiseen niukkuuden ja uuden paremman elämän sävyttämään aikaan. Oulun kaupungissa asukkaita oli noin 35 000 asukasta ja kaupungin rakentaminen oli käynnistynyt. Nuorilla miehillä oli energiaa, jota käytettiin mm. urheiluun ja liikuntaan.

Kolme nuorukaista Eero Tauriainen, Jouko Lahti ja Jorma Nykänen päättivät perustaa oman palloiluseuran. Päätös on kirjattu Nykäsen pitämään päiväkirjaan tarkasti, Koulukadun ja Asemakadun kulmassa 31. maaliskuuta 1946 kello 21 kaverukset tekivät päätöksen, jonka seurauksia he eivät vielä silloin arvanneet. Oheisella videolla Jorma Nykänen kertoo Oulun Kärppien perustamisvaiheista.

Kärpistä kasvoi 70-vuodessa Suomen ja Euroopan yksi johtavia jääkiekkoseuroja, joka on menestynyt erinomaisesti, erityisesti 2000-luvulla.  

 

 

Kärpät on juhlistanut kuluneen kauden aikana 70-vuoden taivalta monilla tapahtumilla, jotka huipentuivat Oulun Energia Areenalla pidettyyn 70-vuotisjuhlagaalaan. Energia Areenan käytävillä on katseltavissa myös valokuvanäyttely jossa historiaa ja Sampo Anttilan ottamilla valokuvilla 2000-luvun pelitapahtumista. Valokuvanäyttely on nähtävissä hallin käytävillä aina hallin aukioloaikana.

 

Junnut.com -sivuilla

KÄRPPIEN ALKUAJAN HISTORIAA, VUODET 1946 - 1981
KIEKKOLEIJONA JORMA NYKÄNEN, KÄRPPIEN ALKUAJAN HISTORIAA
MATKAN VARRELTA 9.7.2006, Kärpät täytti 60 v. 
Oulun Kärpät Suomen Mestariksi 30 v. sitten 
Kärppä-säätiön 10 toimintavuotta 
KIEKKOLEIJONA JORMA NYKÄNEN ON POISSA 
Oulussa yli 20 000 juhli jääkiekon 2011 MM-sankareita

 

Videoita

Oulun Kärppien I puheenjohtaja Ilmari Mattila 90 v 
Oulun Kärppien kunniapuheenjohtaja Ilmari Mattila on täyttänyt 90-vuotta. Syntymäpäivää juhlistettiin Kärppä-klubilla, jossa Oulun Kärpät OY ja Oulun Kärpät 46 ry antoivat Mattilalle muistolahjan.

Kärppämerkin alkutaival, pinssin valmistaminen 
Oulun Kärppien perustajat järjestivät alkuvuosina ideakilpailun Kärppämerkistä. Merkin vaiheita kertaa perustajakolmikkoon kuuluneen Jorma Nykäsen hyvä tuttu Mauno Heikkilä kertoo rintamerkin valmistusvaiheista.

Veijo Niemelä muistelee ensimmäistä nousua SM sarjaan 
Kärpät nousi ensimmäistä kertaa Suomen jääkiekon pääsarjaan 1960. SM-sarjassa pelannut ja nousun pelannut Veijo Niemelä muistelee nousua ja ensimmäistä SM-kautta.

Olli Lahtinen SM1981 jääkiekkovalmentaja ja -vaikuttaja 
Video kuvattu Kärpät - HIFK erätauoilla. http://www.junnut.com/T1/lue.php?ID=1... 
Olli Lahtinen (s.1939 Tampere) on eläkkeellä oleva jääkiekkovaikuttaja, jonka sovitteleva ja ystävällinen johtaminen on tuttu monelle Ollin kanssa tekemisissä olleelle.
Nuorena Olli Lahtinen harrasti urheilua monipuolisesti ja menestyksellä. Hän voittanut mestaruuksia melonnassa ja jääkiekossa, mm. Tapparassa A-jun. SM-kultaa 1957 ja hopeaa 1958.
Teollisuuden koulutuksen ja tiedotuksen johtotehtävien ohessa Olli Lahtinen toimi vapaa-aikanaan Suomen jääkiekkoliiton (SJL) valtuustossa ja hallituksessa sekä valiokunnissa 24 vuotta.
SJL:n Pohjoisen alueen puheenjohtajana Olli Lahtinen toimi liki 20 vuotta ja on ollut kunniapuheenjohtaja vuodesta 2008.
Oulun Kärpät 46 ry:n johtokunnassa Olli toimi liki 20 vuotta. Kärppien valmennustehtävissä hän toimi kolmella vuosikymmenellä. Olli Lahtinen oli valmentamassa myös Kärppien SM-liigajoukkuetta vuonna 1981 ensimmäiseen Oulun Kärppien Suomen Mestaruuteen.
Olli Lahtinen on toiminut monissa urheilun järjestötehtävissä. Mm. SVUL:n liittovaltuusto, Pohjois-Pohjanmaan liikunta (PoPli), Virpiniemen liikuntaopistosäätiö, Suomen Kuntourheiluliitto, Olympiayhdistys.
Olli Lahtinen tunnetaan myös musiikkiharrastuksista. Hän on laulanut mm. Pohjan Laulu ja Typen Lauluveikkojen mieskuoroissa sekä osallistunut näiden vara- ja puheenjohtajana kuorotoiminnan kehittämiseen Oulussa.

Jääkiekon Suomen Mestarit juhlivat, finaaliottelu 
Naisten SM-sarjan Suomen Mestaruus ratkesi Oulussa, kun Kärpät voitti Ilveksen kolmatta kertaa. Ilves nappasi hopeaa ja HPK pronssia. Katso tuore mestaruuskuva ja video juhlinnasta.

Lassen Kiekkoleiri, Oulun Kärpät 46 ry 
Lasse Kukkonen ja Jukka Aho kertovat kokemuksia kiekkoleiriltä.
http://www.junnut.com/T1/lue.php?ID=1...
Leirillä on käynyt osallistumassa mm. "Kärppä-taustaisia" jääkiekkomaailman huippuja. He ovat osallistuneet jääharjoituksiin, jakaneet nimikirjoituksia ja antaneet ohjeita nuorille junioreille.

Mestaruusjuhlat 2014, Oulun Kärpät

Kärppäjuhlat Kauppatorilla 2015 
Oulun Kärpät järjesti Oulun kauppatorilla kansanjuhlan. Juhlintaan osallistui tuhansia Kärppien faneja ja kannattajia. Juhlassa esiintyivät Kärppäjoukkueen lisäksi useita artisteja: Suvi Teräsniska, Karri Koira, Mitra, Aki Louhela ja bilebändi Steve 'N' Seagulls.

 

 

Vidolla Jorma Nykänen kertoo Oulun Kärppien perustamisvaiheista

 


 

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Lähteet ja linkit:

Oulun Kärpät 46 ry
Oulun Kärpät Oy
Oulun kaupunki

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 2 874 kertaa
Uutisia on luettu 8 690 187 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 18 885 167 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com