<

Turvallisuuskulttuuri jääkiekossa, nuorena on vitsa väännettävä

Eero Pylkäs 24.11.2015 Oulu

Jääkiekko on jälleen kuluvallakin kaudella päässyt median otsikoihin lukuisista sattuneista tapaturmista, varsin vakavistakin.

Ammattilaissarjoissa, kuten Liigassa, loukkaantumisissa kysymys on työntekijäin työtapaturmasta. Siis työpaikan työturvallisuudesta, tai sen puutteista.

Urheilun ”harrastajilla” vastaavasti loukkaantumisissa on kysymys vapaa-ajan tapaturmista.

 

Kun ”normaalilla” esim. teollisuuden työpaikalla sattuu työtapaturma tai ”läheltä piti tapaus”, niin siitä pitää tehdä tarkka työtapaturmatutkinta, johon osallistuvat asianosaisen loukkaantuneen lisäksi mm hänen esimies, yrityksen työsuojelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu, kuin mahdollisesti tapauksen nähneet työtoverit. Tutkinnassa pyritään selvittämään tapaturman syyt ja löytämään parantavat toimenpiteet vastaavanlaisen tapaturman estämiseksi jatkossa. Vakavissa työtapaturmissa tutkintaan osallistuvat myös poliisi ja työsuojeluviranomainen, jotka selvittävät myös syyllisyys kysymyksen ja voivat nostaa syytteen käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta, jos löytyy tapaukseen liittyviä laiminlyöntejä esimiestoiminnassa tai työpaikan työsuojelukulttuurissa.

 

(YLE.fi) YLE Urheilun, Jouko Vuolle oli otsikoinut jääkiekon turvallisuusaihetta käsittelevän mielenkiintoisen juttunsa jokseenkin räväkästi:

”Erikoislääkäri kiusaantunut SM-liigan ylilyönneistä - "Pitääkö lääkärien paikkailla toisten tappeluja ja mailalla hakkaamisia?", otsikoi Vuolle

 

Muutamia ”lainauksia” YLE Urheilu, Jouko Vuolteen 22.11.2015 jutusta:

”Liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Heikki Tikkanen on ihmeissään. Hän joutuu pohtimaan, pitääkö lääkärien olla jääkiekko-otteluissa paikkaamassa pelaajien toisilleen tahallisesti aiheuttamia vammoja….

Jääkiekon SM-liigakierrosten viime viikon turhan monet silmävammat, aivotärähdykset ja muut vakavat loukkaantumiset saavat lähes 30 vuotta urheilun parissa toimineen lääkärin ymmälleen……

Kun parhaita pelaajia vahingoitetaan, kärsii siitä monen muun lisäksi katsoja - asiakas joka haluaa nähdä suosikkitaituriensa viilettävän kentällä……

Yhdysvalloissa on selvää, että tähdet maksavat myös rivipelaajien palkan ja heitä ei kannata lanata pois pelistä. Myös vakuutusten ja julkisen sairaanhoidon näkökulmasta tilanne on mielenkiintoinen: kenen pitää olla talousvastuussa, jos pelaaja tahallisesti telotaan?... ”

 

Tilanteeseen korjaamiseksi YLE:n jutussa todetaan mm.

”Kun kaukalossa toimitaan väärin, on jonkun siihen puututtava ja korostettava, että kanssapelaajan vahingoittaminen ei voi tulla kysymykseen ja siitä seuraa aina sanktio. Valmentajien tulee Heikki Tikkasen mukaan yhdellä suulla puhua siitä, että vastustajaa ei tahallisesti telota ja refleksinomaisista mailan nostoista tai kyynärpään käytöistä on kerta kaikkiaan päästävä eroon….. Tämän tulisi olla liigatasolla täysin selvää ja rangaistukset tulisi nurkumatta ottaa vastaan jos sellaisia määrätään.”

 

Niinpä niin…

Me jääkiekon seuraajat, kuin myös www.junnut.com :in harrastajat ja lukijat toki tiedämme, että suurin osa jääkiekkopelien loukkaantumisista tapahtuvat silkasta vahingosta ja hyvät osaavat erotuomarit ovat tärkeä osa pelaajien turvallisuutta.

Voimme myös olla erittäin samaa mieltä YLE Urheilun Jouko Vuollen artikkelin loppulauseesta:

”Jo junioripeleistä alkaen on lapsia koulutettava siihen, että vastustajaa ei vahingoiteta vaan peli voitetaan aivan muilla keinoilla! ”

 

Juttuun liitetyt valokuvat ovat Kärppien A-nuorten ja Ässien välieräottelusta keväältä 2014, mikä kamppailu sujui mallikkaan turvallisesti ja rehdisti, kuten useimmat kiekkopelit sujuvat, osaavien erotuomarien ohjatessa pelin kulkua.


 

Kuvaajat:

Eero Pylkäs, kuvia arkistosta;

Lähteet ja linkit:

YLE Urheilu Jouko Vuolle, artikkeli SM-liiga 22.11.2015
Kärpät - Ässät A nuoret junnut.com 2014

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 1 823 kertaa
Uutisia on luettu 8 599 590 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 18 676 994 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com