<

Kauden luontokuva, Koitelinkoski. Huhtikuu 2012

Sampo Anttila 08.04.2012 Oulu

Kävimme seuraamassa kevään etenemistä Kiiminkijoen Koitelissa, aurinkoisessa keväisessä säässä. Luonto on vielä lumi- ja jääpeitteen suojassa. Kevään merkkejä oli jo näkyvissä.

 

Koiteli, Koskialue Kiiminkijoessa

Koitelin koskialue muodostuu useista saarista joiden välissä Kiiminkijoki virtaa. Koitelin suurin saari on Sahasaari jossa monet nauttivat luonnon tunnelmasta ja nuotion loimusta. Koiteli sijaitsee Oulun lähellä (n. 25 km) ja aivan Kiimingin kupeessa.

Koiteli on maakunnallisesti arvokas matkailunähtävyys, jolla on myös kulttuurihistoriallinen arvonsa. Sen maiseman erityisarvot perustuvat jokiuomien, koskien, saarien, rantojen ja luonnon erityispiirteisiin.

Koitelissa arvioidaan käyvän vuosittain jo noin 40 000 kävijää ihastelemassa luonnon ilmiöitä. Koitelissa tulija voi kokea vapaasti luonnonkauneuden, retkeillä, uida, kalastaa, viettää vapaa-aikaansa rantakalliolla ja nauttia piknikkiä taukopaikoilla. Kohisevat kosket antavat elämyksiä eritasoisille melojille.

Koiteli on aina ollut paikkakuntalaisten virkistäytymispaikka: on pistäydytty retkellä, kalastettu ja juhlittu juhannusta. Juhlien paikkoina olivat eteläranta kosken alla tai Sahansaari.

Alueen keskeisten omistaja Oulu Oy rakensi 1950-luvulla Pikkusaareen ja Sahansaareen riippusillat ja oman väen virkistyskäyttöön muutamia mökkejä huoltorakennuksineen. Yhtiö suunnitteli paljon laajempaakin virkistyskeskusta pelikenttineen, mutta sitä ei koskaan toteutettu.

Yksityisluonteesta huolimatta ei paikalle tulleen ulkopuolisen väen liikkumista estetty. Sahansaaren olevalla telttailualueellakin viettivät paikalliset nuoret kesäöitä. Etelärannalla sijainnut kahviokin pienine esiintymislavoineen oli yleisessä käytössä.

Yhtiön mökkikäyttö hiljeni 1980-luvulla, enää vain vierasryhmiä käytettiin Koitelissa virkistäytymässä ja saunomassa.
[Koiteli.fi]  

 

Koitelinkoski jääpeitteisenä 8.4.2012 JUNNUT.com
Kevät ei ole vielä virallisesti päässyt alkuun, huhtikuun alun kylmien säiden vuoksi. Huhtikuun toisella viikolla sään on ennustettu lämpenevän ja seuraavien viikkojen uskotaan olevan hieman tavanomaista lämpimämpiä. Kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle.

 

Koiteli yhtiöltä Kiimingin kunnan ja Metsähallituksen omistukseen

Riippusillat uusittiin, pysäköintialue kunnostettiin ja alueen palvelua parannettiin erilaisin hirsirakennelmin. Sahansaareen syntyi aluksi tilauksesta toiminut Tunnelmatupa, johon ei pikaisilla retkeilijöillä ollut asiaa. Tilanne muuttui kun seuraava aluevaihto kunnan ja Metsähallituksen kesken toteutui v. 2004.

Vuonna 2009 Koitelin alueella saatiin päätökseen mittavat parannustyöt. Alueen retkeilyvarustusta parannettiin ja samalla toteutettiin suojaavia maisemointitöitä. Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ja Ympäristökeskus olivat mukana hankkeiden rahoittamisessa.
[Koiteli.fi]         

 

Jäiden lähtö

Kiiminkijoki saa jääkatteen loppuvuodesta ja Koitelikin peittyy useimmiten kokonaan. Vain vuolaimpiin kohtiin saattaa jäädä sulapaikkoja, joita virta syö keväällä vapaiksi viimeistään huhtikuussa.

Koiteli avautuukin jäistä vähitellen, mutta itse joki vapautuu jääpeitteestä parin viikon sisällä huhti- toukokuun taitteessa. Silloin yläjuoksun jäämassat aiheuttavat äkisti purkautuessaan näkemisen arvoisen tapahtuman. Tulva onkin aiemmin rikkonut vanhoja riippusiltoja, kun jäätelit ovat yltäneet siltojen kansiin asti. Uudet, vuosituhannen alussa rakennetut riippusillat ovat säilyneet vahingoittumattomina. Koitelin putouskorkeus isojen saarten yläpuolelta alasuvantoon on kuutisen metriä.
[Koiteli.fi]

Kiiminkijoen jäidenlähtöä on hidastanut huhtikuun kylmät säät. Suomen ympäristökeskus laatii ajankohtaiset Vesistöennusteet myös Kiiminkijoen vesistöalueesta.

Kelirikko, tulva, Kiiminkijoen jääpato ja muuttolinnut

 

Moottorikelkkailusta

Luontoarvoja ja luonnonrauhaa korostavassa ympäristössä moottorikelkan kohtaaminen oli yllättävää. Koitelin koskialueella on moottorikelkkojen jälkiä, jotka osoittavat, että kelkkailijat ajavat jääpeitteisten kivikkojen yli vielä näin keväälläkin. Avovesi ja heikentynyt jääkansi voi vaarantaa kelkkailijan terveyden.

Maastossa moottorikelkalla ajamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Moottorikelkkailu on yleisesti sallittua vain jäällä ja moottorikelkkailureiteillä. Moottorikäyttöistä ajoneuvoa on maastossa käytettävä siten, että vältetään vahingon ja haitan aiheuttamista luontaiselinkeinolle, luonnolle ja muulle ympäristölle. [Ympäristöministeriö]

 

Kiiminkijoki

Kiiminkijoki on 178 km pitkä luonnontilainen joki joka alkaa Puolangan Kivarinjärvestä ja päättyy Haukiputaan Martinniemessä Perämereen. Joen korkeus alkulähteillä on vajaat 140 m ja jokiuomassa on yli 80 nimettyä koskipaikkaa. Kiiminkijoen suurin sivujoki Nuorittajoki yhtyy pääuomaan 72 km päässä jokisuusta Ylikiimingissä. Nuorittajoen pituus on yli 70 km. Muita Kiiminkijoen suurempia sivujokia ovat Tilanjoki-Pirttijoki, Jolosjoki sekä Vepsänjoki.

Kiiminkijoki on harvoja jäljellä olevia suhteellisen luonnontilaisia jokia. Joki on useimpia muita Pohjanmaan jokia luonnontilaisempi, koska siinä ei ole uomaa sulkevia patoja eikä sitä ole allastettu. Kiiminkijoki on suojeltu voimataloudelliselta rakentamiselta koskiensuojelulain nojalla.

Kansainvälisestikin merkittävänä luontokohteena Kiiminkijoki on liitetty Natura 2000 –verkostoon kokonaisuudessaan (ks. kpl 3.5). Kiiminkijoen vesistö ja sen suun merialue kuuluvat erityissuojelua vaativiin vesiin. Erityissuojelun tavoitteena on turvata veden laatu mm. vaelluskaloille ja ravulle sopivana, pitää joki rakentamattomana, turvata mahdollisuudet virkistyskäyttöön, tutkimukseen ja opetukseen sekä turvata vaelluskalojen luonnonvaraisten kantojen ylläpito tai kotiutusistutusten jälkeen luontainen elämänkierto.

Kiiminkijoki kuuluu UNESCO:n kansainvälisen Protect Aqua vesiensuojeluohjelman tieteellisiksi tutkimuskohteiksi varattujen vesistöjen joukkoon edustaen tyypillistä suurta ruskeavetistä jokea, johon Itämeren lohi yhä nousee (Suojelemme Kiiminkijokea, Lapin Vesitutkimus Oy 1999). Lisäksi joki kuuluu pohjoismaiseen suojeluvesien luetteloon. Kiiminkijoki kuuluu myös v. 1998 aloitettuun kansainväliseen lohikantojen elvytysohjelmaan (SAP l. Salmon Action Plan), jossa pyritään vahvistamaan nykyisiä lohen luonnonkantoja ja kotiuttamaan lohikantoja sellaisiin jokiin, joissa luontainen lisääntyminen on vielä mahdollista. Kiiminkijoelle on laadittu vesiensuojelusuunnitelma. [JP Infra /PSV-Maa ja Vesi]

Kiiminkijoen palveluja ja aktiviteettejä matkailijoille on koottu Elämyksiä Kiiminkijoella -sivustoon. Kiiminkijoen kalapaikoista saat myös tietoa Kalasaalis.com sivuilta

 

 Olemme myös Facebookissa

 

Katso kuvat Koitelin koskialueelta 8.4.2012

Pientä kuvaa klikkaamalla saat suuremmat kuvat vaihtumaan automaattisesti


 

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Liitteet:

Metsähallituksen Kelkkailuesite, Etusivu
Metsähallituksen Kelkkailuesite, Infosivu

Lähteet ja linkit:

Koiteli.fi
Kiiminkijoki.fi
Moottorikelkkailu, Metsähallitus

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 9 620 kertaa
Uutisia on luettu 8 751 580 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 19 047 960 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com