<

Vanhojenpäivä lukiossa

Sampo Anttila 17.02.2012

Oulunsalon lukiossa vietettiin vanhojenpäivää perinteiden mukaisesti. Wanhojenpäivän tanssi oli päivän kohokohta monille lukiolaisille ja virkistävä poikkeus lukioiden arjessa.

 

 

WANHOJENPÄIVÄN TANSSIT

17.2.2012 Oulunsalon Lukio

 

Vanhojenpäivää viettävät lukion toisluokkalaiset, jotka ovat iältään noin 18-vuotiaita. Vanhojenpäivä nimitys tulee siitä, kun kolmasluokkalaiset eli abiturientit ovat lähteneet lukulomalle ylioppilaskirjoituksia varten, kakkosluokkalaisista tulee koulun vanhimpia.

Toisluokkalaiset juhlivat vanhuuttaan heti abiturienttien penkkarien eli penkinpainajaisten jälkeisenä päivänä, joka sijoittuu noin helmikuun puoleen. Vanhojen tanssit ovat ylioppilasjuhlan ohella lukion kauneimpia ja upeimpia juhlia.

Vanhojen päivänä pukeutuminen ja käytös ovat arvokasta ja juhlallista. Kun lukion vanhimmiksi tulevat toisella lukuvuodella opiskelevat opiskelijat, he pukeutuvat vanhanaikaisesti ja arvokkaasti . Vanhojenpäivien tarkoitus on viestittää vanhanaikaisuutta, eikä suinkaan vanhaa ikää.

 

Historia

Lukion vanhojen korostuminen lähti liikkeelle siitä, kun ylioppilaskirjoitukset siirtyivät kevättalveen 1920-luvulla ja tyttöjen määrä nousi oppikouluissa. Lisäksi muodin muuttuminen, varsinkin lyhempien hameiden ilmestyminen katukuvaan, loi pohjaa vanhojenpäivän synnylle. Sana ”vanhojenpäivä” syntyi kuin itsestään, kun sitä ruvettiin juhlimaan penkkarien jälkeisenä päivänä. Käsitys penkkarien jälkeisestä ”vanhuudesta” levisi helsinkiläiskouluissa 1930–40-luvuilla. Vanhojenpäivä sana on pysynyt aina samana, jonka muistavat vanhemmatkin juhlaa viettäneet.

Vanhojenpäivää vietettiin jo 1930-luvulla eräissä Helsingin kouluissa, mutta se alkoi levitä muihin kouluihin vasta 1960-luvulla. Joidenkin tutkimusten mukaan vanhojenpäivän juuret ulottuvat jopa 1920-luvulle. Tavan uskotaan olevan omaperäinen suomalainen keksintö, koska Suomen naapurimaissa, kuten Ruotsissa ja Norjassa, ei ole vastineita tälle päivälle. Vanhojenpäivä on syntynyt suomenkielisissä kouluissa, sillä suomenruotsalaisissa lukioissa vieroksuttiin vanhojenpäivää, sillä sitä pidettiin liian ”suomalaisena” tapana 1960-luvun jälkipuolelle asti.

Vanhojenpäivä on keksitty Norssissa, josta on todisteena ihmisten muistot ja kuvat. Alkuaikoina juhlaa vietettiin vain harvoissa kouluissa ja tavat vaihtelivat paljon. Nykyisen muodon vanhoine pukuineen ja tansseineen vanhojenpäivä sai 1940–50-lukujen.

Silloin oli tapana mennä kouluun vanhoiksi puettuina, mutta muuten koulupäivä oli normaali. Välitunneilla saatettiin vähän hassutella ja poseerata kameralle. Koulupäivän jälkeen oli tapana mennä kahvilaan.

Vanhojenpäivä on muuttunut vain vähän, sillä kyseessä on vasta nuori perinne, jota on kestänyt vasta 50 vuotta. Vaikka vanhojenpäivillä on lyhyt historia, sen sisältö on pysynyt aina samana: vanhat haluavat ylistää kypsyyttään. Vanhojenpäivä on kestänyt sodat, pulaajan sekä taistolaisvuodet ja nyt se kukoistaa hyvinvoivassa Suomessa.

[Teksti: Minna Saarinen. Päivä Prinssessana]

 

Katso kuvat ja video wanhojenpäivän tansseista Oulunsalon lukiossa 17.2.2012

Pientä kuvaa klikkaamalla saat suuremmat kuvat vaihtumaan automaattisesti


 

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Lähteet ja linkit:

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:
Jääkiekon MM2018 turnaus Tanskassa

Perjantai 4.5.2018 - Perjantai 20.5.2018
Finaalit Kärpät - Tappara 2018

Maanantai 16.4.2018


Oulunpojat ossaavat

Lauantai 7.4.2018


Kärpät peittosi Pelicansin

Perjantai 30.3.2018

Kärpät kaatoi KooKoon

Perjantai 30.3.2018Uutiset sivuillesi?
Luettu: 13 518 kertaa
Uutisia on luettu 6 664 158 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 14 246 460 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com