<

Oulun Jääkiekkotuomarit 60 v.

Sampo Anttila 27.08.2011 Oulu

Oulun Jääkiekkotuomarit viettivät seuran 60-vuotisjuhlaa 27.8.2011. Olimme seuraamassa juhlintaa ja tallensimme videolle tapahtuman sekä henkilöhaastatteluja.

 

Oulun Jääkiekkotuomarit ry. (OJT)
- Hockey Referees Oulu

Oulun Jääkiekkotuomarit ry. on perustettu 1951. 60 vuotta tuli täyteen 2011. Yhdistys juhli vuosipäivää 27.9.2011 Oulussa. Yhdistyksen tarkoituksena on jääkiekkotuomareiden ja -toimitsijoiden kouluttaminen ja kehittäminen, sekä heidän ammatillisena tukenaan toimiminen. Yhdistyksen toiminta painottuu Pohjois-Pohjanmaan alueelle sekä valtakunnallisiin sarjoihin.

Yhdistykseen kuuluu jääkiekkotuomareita Suomessa pelattavilla sarjatasoilla sekä kansainvälisiä tuomareita ja koulutettuja toimitsijoita. Kaudella 2010 - 2011 Oulun Jääkiekkotuomarit ry:n jäsenmäärä oli 146 ja tehtävämäärät olivat; tuomaritehtävät 3403 ja toimitsijatehtäviä 675. Otteluita vihelsi 97 tuomaria, keskimäärin 35 tehtävää / tuomari.

Suomessa on noin 50 paikallista erotuomarikerhoa, joissa jäseniä on yhteensä noin 3000.

 

Oulun Jääkiekkotuomarien hallitus yhteiskuvassa. Vasemmalta takarivi: Teemu Tittonen, Juuso Männikkö, Tuomo Sorakangas vpj., Vesa Karjalainen pj. ja Toni Eero varajäsen. Eturivissä vasemmalta: Eija Mämmelä, Ulla Sipilä siht. ja SJL:n erotuomarikouluttaja Tapio Heikura ei hallituksen jäsen.
Oulun Jääkiekkotuomarien hallitus yhteiskuvassa. Vasemmalta takarivi: Teemu Tittonen, Juuso Männikkö, Tuomo Sorakangas vpj., Vesa Karjalainen pj. ja Toni Eero varajäsen. Eturivissä vasemmalta: Eija Mämmelä, Ulla Sipilä siht. ja SJL:n erotuomarikouluttaja Tapio Heikura ei hallituksen jäsen.

 

Juhlajulkaisu

Oulun Jääkiekkotuomarit ry julkaisi 60-vuotisen taipaleen kunniaksi juhlajulkaisun "Rakkaudesta lajiin", OJT 60 vuotta 1951 - 2011. Juhlajulkaisun sivuilla on henkilöhaastatteluja, historiaa ja tilastoja - kokonaisuutena kattava katsaus jääkiekkotuomarin arkeen ja juhlaan.  

Juhlajulkaisun toimittaja on Hannele Lamusuo. Toimituskuntaan ovat kuuluneet Lamusuon lisäksi Tapio Heikura, Ulla Sipilä, Tuomo Sorakangas ja Timo Törmänen.

"Toivomme, että yhdistyksen motto - Rakkaudesta lajiin - avautuu teoksen sivuilla ja välittää viestiä, joka kertoo intohimosta jääkiekkoon sekä ammattimaisesta sitoutumisesta urheilulliseen ja hauskaan harrastukseen."

 

Oulun ensimmäiset jääkiekko-ottelut

Suomeen jääkiekko - jäähockey - oli rantautunut jo 1900-luvun ensimmäisillä kymmenillä Kanadasta. Suomen Luistinliitto otti jääkiekon viralliseksi lajikseen v. 1927. Talvella 1928 Suomen Palloliitto oli järjestänyt ensimmäisen SM- cup turnauksen. Mukana oli kuusi joukkuetta Etelä-Suomesta. Suomen Jääkiekkoliitto perustettiin 20. tammikuuta 1929.

Ensimmäisiä jääkiekko-otteluja pelattiin Oulussa v. 1948, jolloin kaupunkiin saatiin ensimmäinen jääkiekkokaukalo. Kaukalo rakennettiin entisen keskuskentän ns. lisäalueelle. Keskuskenttä sijaitsi Oulun keskustassa, torin läheisyydessä, nykyisen Meritullin paikkeilla. Kärpät aloitti harjoittelun ja pelasi joitakin näytösotteluja loppuvuodesta. Ensimmäinen jääkiekkopeli pelattiin sunnuntaina 30.1.1949 Raahen Vesaa vastaan.

 

Erotuomaritoiminnan "isä"

Tamperelainen Eino Järvelä käänsi kanadalaisista ja kansainvälisistä säännöistä suomenkieliset säännöt. Järvelästä tulikin suomalaisen erotuomaritoiminnan "isä". [Oulun Kärpät 46 ry Historiikki 1946 - 1996, s.15]


 

Oulun ensimmäinen jääkiekkotuomari

Nykänen toimi Kärppien valmentajana ja oli mm. ensimmäinen oululainen jääkiekkotuomari. Toinen samoihin aikoihin toiminut tuomari oli Kokkolasta Ouluun siirtynyt rakennusmestari Boris Hollander. Viimeisen tuomaritehtävän Nykänen suoritti Oulun jäähallin avajaisten yhteydessä v. 1975.

Kuuntele kooste Jorma Nykäsen jutustelusta hänen tuomariajoilta.

KLIKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Nykäsen tuomarikortti vuodelta 1950 ja jääkiekon peruskirjat, joista Nykänen ammensi alkuaikojan jääkiekkotietoutta.

 

Jääkiekkotuomarit

JÄÄKIEKKOILUN LEIJONA JORMA NYKÄNEN, OULUN KÄRPPIEN HISTORIAA, OSA 2

Jääkiekkoleijona Jorma Nykänen

Jääkiekon historiaa

Erotuomarialue

 

Katso Video (29 min.) ja kuvat OJT:n 60 v. juhlista 27.8.2011

Pientä kuvaa klikkaamalla saat suuremmat kuvat vaihtumaan automaattisesti 


Avaa video omaan ikkunaanLATAA FIREFOX JA OPERA PLUGIN tästä
 

Kuvaajat:

Sampo Anttila Video: Sampo Anttila

Lähteet ja linkit:

OJT
SJL
SJTL
SM-liiga

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 19 284 kertaa
Uutisia on luettu 8 671 426 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 18 843 833 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com