<

Oikein teroitetut luistimet - Neka Haapanen opastaa

Sampo Anttila 14.08.2011 Oulu

Neka Haapanen esitteli 14. Pohjois-Suomen jääkiekkopäivillä 2011 huoltajille, miten jääkiekkoluistimet teroitetaan oikein. Koostimme Nekan esityksestä videon, jolla on hyödyllistä tietoa myös kaikille junioreiden vanhemmille. Miten luistimien teroittaminen tehdään oikein?

  •  

Neka Haapanen: Oikein teroitetut luistimet

Luistimien teroittaminen on huoltajan tärkeimpiä  tehtäviä – ehkä tärkein. Jotta tehtävän pystyy hoitamaan ja suoriutumaan siihen liittyvistä monista vaiheista, tulee huoltajan tietää ja tuntea teroituskoneensa  toiminnot. Hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi harjoittelu on tarpeen. Teroituskoneesta tuleva ääni kertoo paljon osaamisestasi.

Neka Haapanen, SJL:n nuorten maajoukkueiden vastuuhuoltaja näytti käytännössä miten oikein terotetut luistemet saadaan aikaan.
Neka Haapanen, SJL:n nuorten maajoukkueiden vastuuhuoltaja näytti käytännössä miten oikein teroitetut luistimet saadaan aikaan.

 

Kun pelaaja siirtyy uusiin luistimiin, tulee ne hankkia hyvissä ajoin ennen käyttöön ottoa. Uudet luistimet pitää aina vähintään teroittaa ja mieluummin vielä muotoilla eli tehdä niihin liukupinta. Liukupinnan ansiosta saadaan jäähän koskettava terän osa pidemmäksi, jolloin pystytään esim. käyttämään matalampaa urasyvyyttä. Tämän seurauksena luistelu on pienestä kitkasta johtuen kevyempää ja pito säilyy.

Suorat osuudet ovat yleensä keskellä. Niiden pituus on 40 – 80 mm. Eniten käytetyt ovat 50 – 60 mm. Pelaajalla, joka luistelee etupainotteisesti, suoraa osaa siirretään hieman eteenpäin, esim. 50 mm / 30 mm. Isompi luku ilmoittaa aina suoran koko pituuden ja pienempi luku (tässä 30 mm) ilmoittaa osan, joka on terän keskipisteen etupuolella. Jos suora osa on keskellä, niin merkintä on 50 mm / 25 mm eli 25 mm terän keskipisteen kummallakin puolella.

Suora osuus on henkilökohtainen eikä pelipaikkakohtainen. Se sijaitsee joko keskellä tai hieman edessä. Tehtäessä luistimeen suora osuus vaikeutuu kaarreluistelu joksikin aikaa. Kun uraa madalletaan, helpottuu kaarreluistelu nopeasti ja pito jäähän säilyy pidemmän jäähän koskettavan terän osan ansiosta. Suora osuus tehdään automaattikoneilla

[Nekan Juttusarja]

 

Neka Haapanen

Neka Haapanen on Suomen Jääkiekkoliiton nuorten maajoukkueiden vastuuhuoltaja. Lisäksi Neka on SUOMEN JÄÄKIEKKOHUOLTAJAT RY:n varapuheenjohtaja. Yhdistys on perustettu keväällä 2004 Tampereella ja perustavassa kokouksessa olivat läsnä Esa Maunula, Neka Haapanen, Olli Ceder ja Hannu Soro. Yhdistys on jääkiekon parissa toimivien huoltajien, fysioterapeuttien ja hierojien yhteinen järjestö.

 _______________________

 

 

Luistimen urasyvyys ja teräprofiili

Jääkiekkoilijan suorituskykyyn vaikuttaa paitsi pelaajan fyysiset ominaisuudet ja lajitaidot myös varusteet. Yksi tärkeimmistä välineistä onkin luistimen terä.

 

Luistimen terän yksityiskohtien muuttaminen saattaa vaikuttaa useisiin luistelun osa-alueisiin, kuten ketteryyteen, nopeuteen, kiihdytyksiin ja hapenkulutukseen. Monet luistelun osa-alueet, kuten käännökset ja kiihdytykset vaativat terältä pitoa. Lisäksi korkeiden luistelunopeuksien ylläpito vaatii terältä hyvää liukua, eli pientä kitkaa terän ja jään välillä.

Luistimen terällä on kaksi perusominaisuutta: teräprofiili ja urasyvyys (kuva). Terän profiili on pitkittäinen peruskaarevuus (kutsutaan usein sädemuotoiluksi) tai liukupinta paremman kääntymisen mahdollistamiseksi.

 

Terän muotoilu (profilointi)

Sädemuotoilussa terä on kauttaaltaan samanlainen, jolloin terä on täynnä peräkkäin olevia liukupintoja. Sädemuotoilua käytettäessä nopeat pienessä tilassa tapahtuvat käännökset ovat helpompia.

Terään voidaan teroittaa myös kaksoissäde, joka mahdollistaa terän etu- ja takaosan tehokkaan hyväksikäytön luistelussa. Pieni säde terän etuosassa auttaa kiihdytysvaiheessa, ja suurempi säde terän takaosassa mahdollistaa tehokkaan luistelun sekä tasapainon säilyttämisen. 

Terään voidaan tehdä myös liukupintamuotoilu, jolloin terä on liukupinnassa suora (samanlainen), mutta liukupinnan etu- ja takaosassa muoto muuttuu suorasta kaarevaan. Liukupintamuotoilun etuna on terän hyvä liuku painon ollessa täydellisesti liukupinnan päällä. Liukupinnan sijaintia voidaan muuttaa pelaajan ominaisuuksien mukaan.

 

Uran muotoilu

Terään tehdään teroituksessa myös ura, jotta pelaaja saa jäästä paremman pidon. Urasyvyys määritellään ympyrän säteenä tai urasyvyytenä. Syvä ura antaa paremman pidon, koska terä uppoaa syvemmälle jäähän jyrkän puremakulman johdosta. Liukuominaisuudet eivät kuitenkaan ole yhtä hyvät verrattuna matalaan uraan.

 

Syvä ura sopii aggressiivisen luistelutyylin omaavalle pelaajalle tai kaksinkamppailupelaamiseen. Matala ura mahdollistaa taas paremman liu’un ja nopeammat käännökset, koska terä ei uppoa niin syvälle jäähän.

[Lähde]

 

 

Uran syvyyden vaikutus luisteluun

Uran syvyydellä on merkittävä vaikutus pitoon ja siihen miten luistin liukuu jään pinnalla. Ura luistimeen saadaan teroituksen yhteydessä hiomakiven leikkaavan ulkopinnan muotoilulla. Hiomakivi muotoillaan timantilla. Timantin kiinnitys mahdollistaa hiomakiven muotoilun, yleisimmin hiomapinnan pyöristyksen n. 10...25 mm:n säteellä. Eniten lienee käytössä säde 9,5 - 16 mm (3/8 - 5/8 tuumaa). Nykyään myös maalivahdin luistimet teroitetaan uralle.

Uran vaikutus luisteluun

Luistimen terään hiottu ura vaikuttaa luisteluun. Uran säde valitaan luistelijan painon, lihaskunnon ja tottumusten mukaan.

Uran muotoja on useita muitakin kuin säteelle teroitus, joka kuitenkin on yleisin uran muoto. Ns. Spinner System teroituskoneella uran pohja muotoillaan tasaiseksi ja reuna-alue viistoksi, käännetyksi v-muodoksi (Flat bottom V, FBV). Myös muita vastaavia muotoiluja on markkinoilla.


Esimerkiksi Blademaster teroituskoneet tekevät tasaisen urapohjan pyöristetyillä reunaviisteellä. He kertovat sivuillaan toimivansa virallisena toimittajana suurimmalle osalle jääkiekon huippumaiden jääkiekkoliittoja, Suomea lukuun ottamatta.

Luistelijan on syytä kokeilla eri säteitä ja muotoja. Kun oikea terän teroitus on löytynyt, merkitse tiedot talteen, että voit pyytää jatkossa oikeat teroitusarvot. Näin sinulla on aina huoltajasta ja koneista riippumatta samalla lailla teroitetut luistimet.

 

Uran virheitä

Teroitettu ura täytyy olla suorassa kulmassa ja keskellä terää.

Terän teroituksen onnistuminen on kiinni koneen säädöistä. Kuvassa terä 2 on oikein teroitettu jolloin ura on keskellä terää ja suorassa kulmassa terän kylkiin nähden. Teroituskulman voi tarkistaa magneetilla varustetulla mittarilla tai vaikka kolikolla silmämääräisesti.  Kuvan terä 3 ja 4 on teroitettu virheellisesti säädetyllä terätuen korkeudella. Kuvan terä 1 on teroitettu virheellisessä asennossa olleella terätuella.

Virheelliseksi merkityillä terämuodoilla (1, 3 ja 4) voi joku pelaaja haluta luistella. Yhteisten teroituskoneiden säätäminen näille muodoille edellyttää, että säädöt palautetaan teroituksen jälkeen normaalisäädöille. 

 

Luistimen huolto

  • Tarkista terän, terärungon ja niittien kunto säännöllisesti.
  • Terät teroitetaan aina tarvittaessa. Tylsillä luistimilla pelaaminen on vaikeaa ja vaarallista itselle ja muille.
  • Terien muotoilu kannattaa teettää aina asiantuntijalla. 
  • Huollata vioittunut luistin aina välittömästi. 
  • Pyyhi ja kuivaa terät aina käytön jälkeen. Ota pohjallinen ylös, jotta pohja ja niitit kuivuvat.
  • Käytä teräsuojia vain tarvittaessa, esim. kuljetuksen aikana.

[Lähde]

 

 

 

 _________________________________________

Aikaisemmin JUNNUT.com sivuilla

14. Pohjois-Suomen Jääkiekkopäivät Oulu 2011
Oulussa yli 20 000 juhli jääkiekon 2011 MM-sankareita
Jääkiekon MM-kisat 2011 Slovakiassa
MM-kisat 2012 Suomi ja Ruotsi
Jääkiekon MM-kisat 2012 Suomessa, SJL infoa

KANADALAINEN JUNIORIVALMENNUS JA TAPA KEHITTÄÄ PELAAJIA

Kärppien kiekkokoulu 7. - 11.6.2010
Kärppien kiekkokoulu 9.6.2010
Kärppien kiekkokoulu 10.6.2010
Mika Pyörälä Kärppien Kiekkokoulussa 2010
Pekka Rinne Kärppien Kiekkokoulussa 2010

 Kärppäjuniorit ammattilaisina. Juniorin tie huipulle

Osa 1 Kärppäjuniorit ammattilaisina => osa 1 2:20min
Osa 2 Pelaajien urapolut => osa 2 4:10min
Osa 3 Huipun urapolku => osa 3 6:35min
Osa 4 Harjoittelu => osa 4 5:08min
Osa 5 Harrastuksesta ammattilaiseksi => osa 5 5:23min
Osa 6 Mikä on oleellista huipulle nousuun? => osa 6 5:17min
Osa 7 Kehittymisen periaatteita => osa 7 4:49min
Osa 8 Harjoitettavuus => osa 8 6:45min
Osa 9 Vanhempien ja pelaajan valinnat => osa 9 2:42min
Osa 10 Pelaajatarkkailu, scouting => osa 10 7:27min
Osa 11 Asenne ja perusasiat => osa 11 4:39min
Osa 12 Pelaaja-agentit, "Rekisteröity jääkiekkoagentti" => osa 12 8:46min

 

Katso video, miten luistimet teroitetaan oikein, Neka Haapanen 14.8.2011


 

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Liitteet:

Huoltajan käsikirja, Kari Käyhkö HC Nokia
Black Stone Sports Inc. Technical Information for Public Distribution
Improvement of the Sharpening Style of Ice Hockey Skate Blades

Lähteet ja linkit:

Suomen jääkiekkohuoltajat ry
Nekan juttusarja. Luistimen teroittamisesta
Leijonaliiga, varusteet, luistimet

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 134 047 kertaa
Uutisia on luettu 8 848 369 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 19 351 512 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com