<

Kuukauden luontokuvat tammikuu 2011, ennätyskylmää loppuvuodesta 2010

Sampo Anttila 04.01.2011 Oulu

Ennätyslämpimän kesän jälkeen saatiin "nauttia" kylmästä säästä ja runsaista lumisateista ympäri Eurooppaa. Oulun seudulla talvi on tullut hiukan viime vuosia aikaisemmin, mutta lunta on vähemmän kuin Etelä-Suomessa. Aurinko on paistanut päivittäin vain lyhyen aikaa ja iltahämärää on riittänyt. Kuvasimme Oulujoen maisemia Värtön rannoilla, illan hämärtyessä siniseen hetkeen saakka.

 

 

Ilmakehän värit

Päiväsaikaankaan Auringon näennäinen kirkkaus ei pysy vakiona. Mitä matalammalta Aurinko paistaa, sitä pitemmän matkan sen säteily joutuu kulkemaan ilmakehän lävitse, jolloin yhä suurempi osa valosta siroaa pois näkösäteeltä.

Koska silmä sopeutuu muuttuvaan valaistukseen, tätä muutosta ei ole kovin helppo havaita ennen kuin Aurinko on aivan taivaanrannassa. Kameran valotusmittari kertoo silmää objektiivisemmin, että valaistus todella heikkenee.

Valon himmentyessä sen väri muuttuu samalla punaisemmaksi. Koska lyhytaaltoinen sininen valo siroaa paljon voimakkaammin kuin punainen, sinisen valon osuus vähenee sitä enemmän, mitä paksumpi ilmakerros on Auringon ja havaitsijan välissä. Auringon laskiessa sen säteily heikkenee kyllä kaikilla aallonpituuksilla, mutta eniten juuri spektrin sinisessä päässä.

Aivot korjaavat näkemiämme värejä niin tehokkaasti, että tätä muutosta ei ole kovin helppo havaita. Värifilmi sen sijaan on objektiivinen. Kokeilepa ottaa samasta maisemasta kuvia vuorokauden eri aikoina aurinkoisena päivänä. Kuvissa valaistuksen värin muuttuminen näkyy selvästi. Kokeessa on käytettävä diafilmiä, koska paperikopioita valmistavat automaattikoneet yrittävät olla avuliaita ja korjailla värit keskimäärin samanlaisiksi kaikissa kuvissa, siis samaan tapaan kuin ihmisen aivot.

[URSA 21.12.97]

 

Sininen hetki

Sininen hetki liittyy auringonlaskuun ja ilmakehän aiheuttamaan valon sirontaan. Auringon laskettua valon väri muuttuu sinertäväksi ja muuttaa maisemat sinisävyiseksi. Erityisesti talvella tämä ilmiö näkyy valkoisilla hangilla jotka auringon laskettua muuttuvat siniseksi. Pilvinen sää muuttaa sävyjä harmaaseen suuntaan.

 

Talvi tuli aikaisin ja lunta Etelä-Suomeenkin

Talven tulo on ollut yllättänyt, varsinkin Etelä-Suomessa ja Euroopassa. Lunta on riittänyt osissa Suomea jopa moninkertaisesti Oulun seutua. Keski-Euroopassa ja mm. Eteläisellä pallonpuoliskolla on kärsitty kovista tulvista. Esimerkiksi Australiassa tulvat ovat peittäneet laajoja alueita ja miljoonat ihmiset ovat kärsineet suuria henkilökohtaisia vahinkoja.

LUMITILANNE: ILMATIETEEN LAITOS 14.1.2011
Lumitilanne 14.1.2011. Kuvaa klikkaamalla näet ajantasaisen lumitilanteen [ILMATIETEEN LAITOS]

 

Värtönranta talvella ja kesällä

Suomen neljä vuodenaikaa esiintyy selkeästi Oulun korkeudella. Talvi on kauneimmillaan ehkä maaliskuussa, joulu - tammikuussa on vähän valoa ja päivä lyhyimmillään.  Talvipäivän seisaus on joulukuun 21 päivänä jolloin päivän pituus Oulun korkeudella on n. 3,5 tuntia. Päivän pituus on tammikuun alussa n. 4 tuntia ja maaliskuun alussa n. 10 tuntia. Kesällä ei tule yöllä pimeää, koska aurinko paistaa toukokuusta - heinäkuuhun lähes koko yön. Kesäkuun 21. - 22. päivän tienoilla on kesän pisin päivä jolloin Oulun korkeudella aurinko paistaa n. 22 tuntia (kesäpäivänseisaus). 

Värtön uimaranta tammikuussa 2011, Junnu.com 4.1.2011
Siniset uimakopit odottavat kesää Oulujoen rannalla Värtössä tammikuussa 2011

 

Värtönrata toukokuussa 2010
Nuoret hellepäivää viettämässä toukokuussa 2010

 

KOIVURANNAN KAHVILA ILLAN HÄMÄRTYESSÄ, 4.1.2011 JUNNUT.com
Koivurannan kahvila illan hämärtyessä tammikuussa 2011

 

Katso myös:

HUH HELLETTÄ!
PAKKANEN, SIITÄ SUOMALAISET TYKKÄÄ, PAKKANEN...
LUONTOKUVAT
Hailuoto - Nallikari turistien suosiossa, Oulu merenrannalla

 

Katso talviset kuvat Oulun Värtöstä 4.1.2011.

Pientä kuvaa klikkaamalla saat suuremmat kuvat vaihtumaan automaattisesti


 

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Lähteet ja linkit:

Ilmatieteen laitos
Koivurannan Kahvila

Kommentit:

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida -> rekisteröidy tästä tai kirjaudu sisään


Kirjoittaja:
  pvm:
1 - 0 / 0 kplHAKU:UUSIMMAT:


Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019 Oulu


Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019 Oulu


Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019 Oulu


Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018 Oulu

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018 OuluUutiset sivuillesi?
Luettu: 10 238 kertaa
Uutisia on luettu 8 751 562 kertaa
3.6.2009 jälkeen
Tietoa JUNNUT. com sivuston ylläpitäjistä ja materiaalista

Sivuja on ladattu 19 047 891 kertaa
19.9.2009 jälkeen

PALAUTE JA AINEISTO:

sampo.anttila(at)junnut.com tai webmaster(at)junnut.com

SIVUSTOSTA:

Sivusto on yksityisten henkilöiden ylläpitämä. Tarkista aina tietojen oikeellisuus lähteestä. Ylläpitäjät eivät vastaa virheellisestä tai muutoin väärästä tiedosta eikä sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Juttujen kommentit ovat niiden kirjoittajien mielipiteitä ja kannanottoja. Asiattomat kommentit pyritään karsimaan pois.

KUVAT, VIDEOT JA TEKSTIT:

Sivustolla oleva aineisto on tekijänsuojalain alaista eikä sitä saa luvatta käyttää.

Junnut.com on junioritoimintaan painoittunut uutispalvelu.
Lue sivuston historiasta: Yli 10-vuotta junioritoiminnan uutisia

Toteutus: visark.com